Afschaffing attest bedrijfsbeheer: Een positieve of negatieve verandering? We vroegen een aantal reacties van startende en ervaren ondernemers

“Heeft u al een attest bedrijfsbeheer?” is een vraag die je sinds kort niet verplicht meer met “Ja” zal moeten beantwoorden om een nieuwe onderneming in Vlaanderen te mogen opstarten.
Op 1 september werd het voorheen verplichte attest bedrijfsbeheer namelijk afgeschaft. Vlaams Minister van Economie Philippe Muyters zag dit als een onnodige drempel op ondernemerschap.
Ook de beroepskennis hoef je in Vlaanderen niet meer te bewijzen, tenzij je actief bent in de bouwsector.
Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft daarnaast al laten weten dat de opleiding bedrijfsbeheer gratis wordt voor jongeren onder de 18 jaar.
Uiteraard zijn er heel wat voor- en tegenstanders van het verplichte attest bedrijfsbeheer.
Enerzijds is het een soort van filter die een aantal financiële risico’s wegneemt en heb je voor sommige activiteiten bepaalde achtergrondkennis nodig.
Anderzijds verhoogt een verplicht attest de drempel voor veel mensen die zo snel mogelijk willen starten met ondernemen.
Wij zijn benieuwd...
Is dit een positieve zet voor ondernemerschap in Vlaanderen?
Daarom gingen we met die vraag naar een aantal ervaren en startende ondernemers in ons netwerk om de reacties te verzamelen.
Wat vind jij van de afschaffing? Met wie ga jij akkoord? Laat het ons zeker weten in de comments!
Wat denkt ondernemend Vlaanderen over de afschaffing van het attest bedrijfsbeheer?
.jpeg)
Dominique De Cooman (Dropsolid)
“Zolang de ondernemers weten dat het geen spelletje is, vind ik het OK. Ik weet niet of ze per sé een diploma moeten hebben om te mogen starten. Ze zullen het alleszins wel leren als hun rekening leeg is en de facturen blijven binnenkomen…”
.jpeg)
Marnik D’Hoore (Bloovi)
“Ik ben voorstander van de afschaffing, want een attest bedrijfsbeheer biedt absoluut geen meerwaarde om wel of niet te slagen als ondernemer. Dat hangt meer af van factoren zoals visie, aanvoelen van een markt, durf, doorzetting, commerciële ingesteldheid, de juiste mensen kunnen aantrekken, het juiste businessmodel enz…

Harry Demey (LDV United)
“Dat is een positieve verandering. Zo’n attest stelt niets voor en staat mijlenver van de realiteit. Er mogen geen drempels voor startende ondernemers zijn.”
.jpeg)
Karen Boers (Startups.be)
“Ik begrijp de beweegreden achter het attest wel maar ik merk toch dat in de praktijk het vooral een kwestie is van gezond verstand, een goede boekhouder en een paar ervaren mensen in de buurt om raad aan te vragen. De dingen gaan immers nooit zoals je ze gepland hebt, en het is vooral de flexibele manier om daarmee om te gaan en je aan te passen die het verschil maakt, en dat blijkt erg moeilijk om aan te leren op een theoretische manier. Ikzelf heb intussen 5 bedrijven opgestart met een diploma Germaanse talen - ik hoef je niet te vertellen dat die opleiding weinig relevant is geweest voor wat ik vandaag doe :-)”
.jpeg)
Wim Ballieu (Balls & Glory)
“Ik heb er persoonlijk een beetje een dubbel gevoel bij: ik ben zelf diegene die als zelfstandige gestart is zonder attest bedrijfsbeheer en beroepsbekwaamheid. Beiden zijn nu afgeschaft. In tijden waarin heel veel kennis op internet, in boeken en via raden van advies te vinden is, zou ik de redenering kunnen snappen. Ik blijf mezelf voortdurend echter bijscholen via o.a. avondonderwijs of Vlerick omdat bepaalde skills echt onontbeerlijk zijn. De overheid haar taak is dus om opleidingen te voorzien, en het niveau daarvan aanzienlijk te verbeteren. Liever dan geen controle en geen attesten van middelmatige opleidingen, maar wel toegang en/of steun tot specifieke en niche opleiding voorzien.”

Caroline Van Keymeulen (Agence-C)
“Het is moeilijk om te zeggen of het positief of negatief is. Ik snap gewoon nog steeds niet dat bepaalde basiskennis niet in het onderwijs zit voor iedereen.”
.jpeg)
Matthias Dobbelaere-Welvaert (DeJuristen)
“Het grote probleem was dat het attest bedrijfsbeheer niet veel voorstelde: je kreeg het overal bij als 'extraatje'. Ik denk dat er wel degelijk een grondige opleiding nodig is voor startende ondernemers - omdat het toch vaak op administratief, juridisch, en zelfs commercieel vlak toch niet zo vlot gaat als mensen denken."
.jpeg)
Lorenz Bogaert (Delta.app)
“Ik vind het een goed idee dat de vereiste wegvalt, want hoe minder obstakels, hoe beter. Ik denk tegelijk dat iedereen al in humaniora een goede basis aan bedrijfsbeheer zou moeten krijgen. Die kennis is sowieso ook voor niet-ondernemers belangrijk, denk maar aan arbeidsrecht, consumentenbescherming, financiële planning, innovatie…”

Oliver Op de Beeck (Kreatix)
“Ik vind de afschaffing toch wel positief. Ik ga persoonlijk niet akkoord met het verplichten van trajecten of begeleiding. Echte ondernemers doen dingen graag zelf. Als ik mega hard op mijn bek was gegaan, dan was ik niet gaan klagen. Eigen schuld, dikke bult. We moeten ondernemers niet te hard pamperen!”
.jpeg)
Robin Geers (Startup Survival)
“Het is nogal dubbel. Enerzijds verlaagt de afschaffing de drempel om te ondernemen, wat ik goed vind. Maar dan is het aan de startende ondernemer om zich zo goed mogelijk op andere manieren voor te bereiden. De focus van het attest lag vrij zwaar op boekhouding en het financiële aspect, terwijl er bij ondernemen nog 101 andere zaken aan bod komen die minstens even belangrijk zijn zoals je eerste klanten werven via sales en marketing. Zonder die eerste klanten zal er namelijk weinig boekhouding volgen…”
.jpeg)
Thomas Hendrikx (Serendipity 4 You)
“Sommige mensen zou men beter tegen zichzelf beschermen. Niet iedereen is weggelegd voor een "carrière" als zelfstandige. De vraag is hoe we dat best aanpakken. Basiskennis van hoe een bedrijf werkt en begeleiding in de start is zeker geen slecht plan.”
.jpeg)
Henri Jacobs (Techventures)
“Ik vind het een positieve verandering, maar er moet wel iets in de plaats komen: een opleiding over algemene bedrijfsvoering, en niet enkel over het financiële, waar bijvoorbeeld ook juridische topics, strategie, HR, en zelfs internationalisering aan bod komen. Het liefst worden die gegeven door een ondernemer die het al eens gedaan heeft, in de vorm van online video’s die je gratis kan bekijken. De sessies zouden dan gegeven moeten worden op maat van het type onderneming dat je wil opstarten: voor horeca door iemand die al eens een restaurant gestart heeft, voor technologie iemand die al eens een tech start-up opgestart heeft enz… Ik vind dat een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid voor ondernemers: hun kennis en ervaring doorgeven aan nieuwe ondernemers. Het aanbod van bijvoorbeeld Vlerick en VOKA zijn vaak te duur voor een starter. Gratis vorming rond bedrijfsvoering verhoogt de kans op betere bedrijven, wat een positief effect heeft voor de economie en ons land. Zo is de return op lange termijn veel groter.”
.jpeg)
Marie Van Den Broeck (MyAddOn)
“Ik vind de afschaffing van het attest bedrijfsbeheer voornamelijk positief, want dat was een remmende factor voor veel studenten die zelfstandig wilden beginnen. Zelf had ik automatisch een attest omdat ik een masteropleiding volgde, maar studenten van bacheloropleidingen bijvoorbeeld moesten dat dan in avondles gaan volgen, terwijl ze die tijd beter konden besteden aan hun core-business. Uiteindelijk werk je meestal samen met een boekhouder, dus dan hoef je je daar zelf toch niet mee bezig te houden.”
.jpeg)
Tim Clauwaert (Intuo)
“Ik heb al over veel dingen nagedacht, maar dit is zeker eentje waar ik nog niet heb bij stilgestaan. Ik denk dat het niet erg zou zijn om een soort van “onderneembewijs” te creëren: een laagdrempelige structuur die startende ondernemers vooral moet inlichten over de risico’s en de dingen waar je zeker moet op letten. Het attest op zich is waarschijnlijk wel verouderd.”
.jpeg)
Peter Wellens (Chestnote)
“Mijn reactie is dubbel. Enerzijds positief, want door de afschaffing van het attest bedrijfsbeheer kunnen meer mensen ondernemen met een zuiver creatieve, technische of ambachtelijke achtergrond. Dit gaat een boeiender en meer divers aantal nieuwe innovaties stimuleren. Anderzijds negatief, want daardoor verwacht ik een pak meer falingen en ondernemersleed. Je kan er niet omheen dat een minimum aan kennis rond praktische zaken zoals boekhouding, financieel beheer en economie van pas komen om je start te maken. Er zullen ongetwijfeld bedrijven overkop gaan door de beperkte voorkennis van ongeschoolde ondernemers, en dit schaadt ook hun werknemers, klanten en partners. Kortom: we moeten de resultaten van de afschaffing zorgvuldig opvolgen. Iedereen faalt wel eens, ook slimme ondernemers. Van falen word je sterker en leer je kostbare lessen. We weten pas of dit experiment geslaagd is als we op een zinvolle manier die data verzamelen en vergelijken met de mislukkingen en falingen van ondernemers mét en zonder een attest.
.jpeg)
Valeri Potchekailov (Storychief)
“Ik vind dat attest bedrijfsbeheer enorm ouderwets. Alweer een zoveelste horde om een onderneming op te starten. Let op: ik heb het diploma zelf ook omdat ik een economische richting gedaan heb, maar ik denk niet dat het mij iets extra opgebracht heeft. Voor cruciale beroepen vind ik het wel belangrijk om aan te kunnen tonen dat je de capaciteiten hebt om dat uit te voeren. Maar het liefst zou ik als startende ondernemer binnen 2 dagen al up and running willen zijn als ik wil starten. Ondernemers moeten zich kunnen focussen op hun core business, i.p.v. alle bureaucratie die er nu rond hangt.”
.jpeg)
Stef Van De Gehuchte (Blue Lines)
“In digitale tijden lijkt zo’n attest nog meer een symptoom van een te bureaucratisch oud model. Pro afschaffing dus. Ondernemen gaat over attitude, skills en durven. Niet over attestjes.”
.jpeg)
Karel-Jan Vercruysse (Dull)
“Ik denk eerlijk gezegd dat het heel weinig verschil maakt. Vandaag is het bewijs bedrijfsbeheer niet meer dan een vodje papier. Bij eender welke opleiding hoger onderwijs krijg je het er gratis en voor niets bij, terwijl de meeste opleidingen op geen enkel moment iets bijbrengen over bedrijfsbeheer. Ook de kwaliteit van de specifieke opleidingen bedrijfsbeheer die je moet volgen om het bewijs te kunnen behalen is vaak gewoon bedroevend. Het is een nobel doel van de verplichting om een bewijs te kunnen voorleggen om mensen tegen zichzelf te beschermen. Maar ik denk dat er betere manieren bestaan om startende ondernemers tegen zichzelf te beschermen.”
.jpeg)
Niko Nelissen (Blendr)
“Ik had er nog nooit echt over nagedacht, maar ik vind het in het algemeen goed nieuws dat de drempel verlaagd wordt om ondernemer te worden. Vernieuwende start-ups worden gebouwd door mensen met verschillende achtergronden, skills en interesses. Een attest bedrijfsbeheer mag dat niet in de weg staan. Start-ups vinden vandaag ook snel de weg naar experts die hen kunnen bijstaan, ook op financieel vlak. Want het blijft natuurlijk wel een voorwaarde: kunnen focussen op dat waar je goed in bent, maar je goed laten bijstaan voor alle andere aspecten van je onderneming. Daar vind ik dat de overheid heel goed haar werk doet, in samenwerking met organisaties zoals de Startersfabriek in Gent. Ik kreeg bijvoorbeeld onlangs nog een brief van de stad, met de melding dat ze de inschrijvingsrechten van de KBO automatisch terugbetalen. Ik heb een hekel aan mensen die altijd zeggen dat België geen land is voor start-ups. Ik vind juist van wél, door het ruime aanbod aan begeleiding en subsidies.”
.jpeg)
Michiel-Désiré Reynaers (KNEET)
“Dat examen heeft niks te maken met ondernemen of ook maar iets wat je dagelijks doet. En iedereen kijkt toch af. Typisch Belgisch!”
.jpeg)
Jenny Björklöf (Freelance Business Day)
“Ik denk dat je niet kan leren ondernemen in een klaslokaal of via het onderwijs. Aan de andere kant is het natuurlijk belangrijk om wat basiskennis te hebben voor je begint. Die basiskennis zou je in alle hogere opleidingen standaard moeten krijgen. Daarnaast zou het veel startende ondernemers bloed, zweet en tranen kunnen besparen als ze zelf een ervaren ondernemer zoeken die ze kunnen schaduwen, alvorens ze zelf starten.
.png)
Angelo Verroeye (Foodies Arena)
“Als ondernemer heb je best zoveel mogelijk informatie en kennis. Ik ben bijvoorbeeld zelf deze keer veel beter voorbereid dan toen ik in 2014 mijn eerste bedrijf startte. Toen deed ik alles meer als een wilde, jonge cowboy, en dacht ik dat alles wel ging lukken. Ik ging dan ook in 2016 failliet met mijn eerste bedrijf, omdat ik geen hulp durfde te vragen en te weinig kennis had van alles rond ondernemen. Mijn kennis was toen beperkt tot mijn eigen expertise en job, maar ondernemen is veel breder dan dat. Maar daardoor heb ik wel geleerd dat je nooit teveel informatie kan opdoen. Ik ben nu zelfs liever overgeïnformeerd!”
.jpeg)
Wendy Geeraert (Co-Libry)
“Ik vond het vooral belachelijk dat ik als ingenieur met 0 ervaring in bedrijfsbeheer geen attest moest behalen omdat ik slim genoeg geacht word. Een gratis, laagdrempelige cursus zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn, maar niet verplicht.”
.jpeg)
Joris De Koninck (Kayzr)
“Ik ben zeker voorstander voor afschaffing van een attest omtrent bedrijfsbeheer. Ondernemen moet zo laagdrempelig mogelijk gemaakt worden. In plaats van een attest dat sommige mensen gewoon automatisch kregen en anderen nog moesten behalen, is het veel belangrijker dat je als startende ondernemer sneller toegang hebt tot informatie die je echt nodig hebt, en een centraal aanspreekpunt hebt. Er zou ook moeten ingezet worden op langere termijn, doorheen de groei, met een breder aanbod aan begeleidingen.”
.jpeg)
Ann Galland (Galland.be)
“Ik heb er geen probleem mee dat het wordt afgeschaft. Voor sommige mensen was dat attest een extra drempel die hen kon tegenhouden om een zaak te starten. Bovendien is kennis van bedrijfsbeheer altijd een momentopname. Het uitbouwen van een zaak gaat vooral om gezond verstand en je laten omringen waar nodig, niet over goede punten halen op school.
.jpeg)
Aelbrecht Van Damme (WinWinner)
"De afschaffing van het attest “basiskennis bedrijfsbeheer” was lange tijd een onnodige drempel om een zaak te kunnen opstarten. Het succes van een onderneming wordt immers niet bepaald door een administratief attest, maar door de juiste begeleiding tijdens de hele ondernemerscyclus. Ondernemers dienen zich hier wel van bewust te zijn. De afschaffing mag geen perceptie creëren dat ondernemen eenvoudig is en geen kennis vereist. Het is een proces van levenslang leren, met vallen en opstaan. Een correcte begeleiding bij de opstart van de zaak, opmaak van financiële plannen en financiering blijft daarbij cruciaal."
Met wie ga jij akkoord? Wat vind jij van de afschaffing? Laat het ons zeker weten in de comments!