Op zoek naar financiering voor je onderneming?

Al 10 jaar winnen met de winwinlening!

Laatste update:
11/5/18
Al 10 jaar winnen met de winwinlening!

Ondernemer en investeerder gebaat met de winwinlening.

Binnenkort mag de winwinlening 10 kaarsjes uitblazen. Na een slome start in 2006, kende het instrument een sterke groei sinds 2011, toen werd beslist om het toepassingsgebied te verruimen. In 2014 werden maar liefst 2.000 winwinleningen afgesloten, goed voor bijna 55 miljoen euro financiering, of 27.500 euro per winwinlening.

Dat het instrument aan populariteit wint, hoeft niet te verbazen. Via de winwinlening creëerde de overheid een instrument waarbij een particulier rechtstreeks een onderneming kan financieren, zonder de tussenkomst van een bank. Met meer dan 260 miljard euro op de Belgische spaarboekjes, een goed initiatief om de Belgische economie te stimuleren.

Winwinnen met de Winwinlening

Zowel de ondernemer als de investeerder zijn gebaat met de winwinlening. De ondernemer vindt financiering tegen een lage financieringskost, en de investeerder geniet een - zeker in het huidige renteklimaat - aantrekkelijk rendement, via een rentevoet (max. 2%, onderheving aan roerende voorheffing van 30%) gecombineerd met een fiscaal voordeel. Elk jaar kan de investeerder immers 2,5% van het openstaande schuldsaldo inbrengen in zijn belastingaangifte. Samen met de rentevoet komt dit neer op een totaal bruto rendement van 4,50% op jaarbasis.

Wat als het mis gaat?

De winwinlening is een achtergestelde lening met een looptijd van 8 jaar. Dit betekent dat je als schuldeiser niet vooraan in de rij staat wanneer het bij een eventueel faillissement komt tot een vereffening van de schulden van de schuldeisers. De beschikbare middelen zullen in eerste instantie gebruikt worden om de banken en leveranciers terug te betalen. Om dit risico te verzachten, biedt de overheid in dat geval alvast een belastingvermindering aan ter waarde van 30% van het openstaande schuldsaldo. Voor het resterende schuldsaldo, blijf je je natuurlijk richten tot de onderneming in kwestie.

De beste manier om risico's te vermijden, is weten in welke onderneming je nu precies investeert. Screen de onderneming goed, of laat je hierbij bijstaan door een expert. Ondernemingen die een plaatsje krijgen op het WinWinner platform, hebben alvast een screening ondergaan door onder andere  Senior Consultants Vlaanderen.

Hoe gaat het in zijn werk?

WinWinner brengt ondernemingen en potentiële investeerders met elkaar in contact. Onderneming ABC is op zoek naar 25.000 euro om hun groei te financieren en komt via WinWinner in contact met investeerder Jan, die 5.000 euro wil investeren in een beloftevolle onderneming. De details van de winwinlening worden samen uitgewerkt: het geleende bedrag, de terugbetalingsvorm (een constante, degressieve, progressieve of eenmalige aflossing), en de rentevoet. Investeerder Jan twijfelt tussen een eenmalige schuldaflossing en constante afbetaling. Bij een constante afbetaling ziet hij zijn initiële investering sneller terugvloeien, maar boet hij in aan rendement, aangezien zowel de interest als het belastingvoordeel berekend worden op basis van de openstaande schuld.

Onderneming ABC en investeerder Jan voelen zich uiteindelijk het best bij een eenmalige schuldaflossing op eindvervaldag, en jaarlijkse interestuitbetalingen aan een rentevoet van 2,25%. Het dossier wordt verder door WinWinner afgehandeld. Jan ontvangt jaarlijks netto 82 euro aan rente (na afhouding van de roerende voorheffing), en recupereert jaarlijks via zijn belastingaangifte 125 euro (2,5% op het openstaande kapitaal van 5.000 euro). Op de eindvervaldag ontvangt Jan voor de laatste keer een interestuitbetaling, alsook de volledige terugbetaling van het kapitaal. 

Meer informatie? Klik hier

Jelle Van Roosbroeck

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren