Op zoek naar financiering voor je onderneming?

Corona-update 2020: Aantrekkelijkere voorwaarden voor de WinWinleningen

Laatste update:
11/2/22
Corona-update 2020: Aantrekkelijkere voorwaarden voor de WinWinleningen

Om Vlaamse kmo’s verder te ondersteunen wordt een aanpassing gemaakt aan de voorwaarden van de winwinlening. Door deze nieuwe voorwaarden zal het nog aantrekkelijker worden om particulieren via fiscaal voordelige leningen te laten investeren in kmo’s.

In april 2020 deelden we via social media een persoonlijke boodschap naar Vlaams Minister van Economie Hilde Crevits: “Maak de investeringsvoorwaarden voor de winwinlening aantrekkelijker om kmo’s tijdens de coronacrisis te ondersteunen”. Onze boodschap werd duidelijk gehoord, want Minister Crevits vermeldde de winwinlening meermaals op het VRT Journaal.

Hilde Crevits kondigde later aan dat PMVz de voorwaarden voor de winwinlening zal uitbreiden om het slapend spaargeld nog meer te mobiliseren naar Vlaamse kmo’s.

Concreet verandert het volgende:

  • Maximaal investeringsbedrag per particulier wordt opgetrokken van €50.000 naar €75.000
  • Maximale totale investering die opgehaald kan worden door de ondernemer verhoogt van €200.000 naar €300.000
  • Looptijd van de lening wordt flexibeler: de ondernemer kan, in plaats van 8 jaar, kiezen voor een periode tussen 5 en 10 jaar
  • Leningen die in 2020 zouden aflopen, kunnen met 2 jaar verlengd worden
  • Kleine aandeelhouders (max. 5% aandelen) kunnen nu ook een winwinlening geven
  • Last but not least: de overheidswaarborg bij een faillissement stijgt van 30% naar 40% op het openstaande bedrag (voor registraties tot en met 31 december 2021)
"De komende weken en maanden zullen veel ondernemers extra kapitaal nodig hebben. De win-winlening is een ideaal instrument voor vrienden en familie om tijdens deze crisis een ondernemer tijdelijk bij te springen want door de aanpassingen aan de looptijd en maximumbedragen worden nu nog meer mogelijkheden gecreëerd. Tijdelijk verhogen we ook de overheidswaarborg van 30 tot 40%." - Minister Hilde Crevits

De andere voorwaarden zoals het rentepercentage (tussen 0,875% en 1,75%) en het belastingkrediet (2,5%) blijven momenteel nog zoals ze waren sinds januari 2020. Update februari 2022: lees onze blog in verband met de aangepaste voorwaarden van de winwinlening.

Als expert in kmo-financiering kunnen we deze veranderingen alleen maar toejuichen.

Opvallend: De Tijd spreekt ook over een mogelijk “winwinaandeel”, een vergelijkbaar financieringsmiddel waarbij de investeerder een aandeel in de onderneming zou krijgen, waaraan dan fiscale voordelen gekoppeld worden.

Het voorstel rond deze aanpassingen werd reeds goedgekeurd door de Vlaamse regering, maar wanneer deze maatregelen effectief in werking treden, weten we nog niet. Als we nieuwe updates ontvangen, delen we die uiteraard zo snel mogelijk.

Wil je fiscaal voordelig en volledig kosteloos investeren in kmo’s via de winwinlening? Ontdek de lopende projecten en vraag vandaag nog een simulatie aan!

Wil je zelf ook winwinleningen ophalen in je netwerk als overbrugging of om verder te groeien? Doe de WinWinner Quickscan!

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren