Gepubliceerd op
Sep 23, 2021
laatste update:
Feb 4, 2023

Crowdlending en bankfinanciering gaan hand in hand

82% van de Vlaamse ondernemingen ondervindt moeilijkheden tijdens de zoektocht naar groeifinanciering, dat volgt uit een enquête van het Gentse investeringsplatform WinWinner (2020). Hoewel er tegenwoordig verschillende mogelijkheden bestaan om als onderneming financiering op te halen, weten veel ondernemers niet welke manier het beste bij de behoeften van hun onderneming past. Dat ondervinden ook Christophe De Wulf, Directeur Ondernemersbank Regio Gent bij BNP Paribas Fortis, en co-founder van WinWinner Matthias Browaeys.

Christophe “Op vandaag zijn de financieringsmogelijkheden voor ondernemers inderdaad legio. De tijd dat een klassieke banklening de enige manier was om je volledige financieringsbehoefte te vervullen, is voorbij. Maar dat neemt niet weg dat de bank nog steeds de meest voorkomende financieringsbron vormt. Als bank heb je nu eenmaal de taak om de maatschappij te ondersteunen en aangezien ondernemers de toekomst van de samenleving bepalen, moeten we vooral hen ondersteunen. Niet louter financieel, maar ook bij het opstellen van een passende financieringsmix bijvoorbeeld.”

Matthias “Dat merken we ook bij WinWinner. De bank speelt nog steeds een grote rol, maar maakt steeds vaker deel uit van een grotere financieringsmix. Hetzelfde geldt voor crowdlending, de financieringsvorm die wij aanbieden. Daarbij maken ondernemers een grote groep mensen warm om via een lening met een mooi rendement te investeren in hun onderneming.

WINWINNER Als ondernemingen zo veel verschillende financieringsvormen hebben waaruit ze kunnen kiezen,  waarom vormen dan net crowdlending en bankfinanciering zo’n populaire combinatie bij het opstellen van een financieringsmix?

Matthias “Met een succesvolle crowdlendingcampagne toon je als ondernemer dat je onderneming al heel wat vertrouwen geniet bij het publiek. Dat wekt op zijn beurt vertrouwen op bij de bank. Financiële instellingen zien crowdlening als een vorm van eigen inbreng, en eigen inbreng is nu eenmaal altijd een voorwaarde om een bankkrediet te verkrijgen. Bij ondernemers die niet over de financiële middelen beschikken om voldoende eigen inbreng te voorzien, kan een crowdlendingcampagne dus soelaas bieden.”

Christophe “Een geslaagde crowdlendingcampagne verlaagt inderdaad de drempel om als bank mee in een ondernemersverhaal te stappen. Dat heeft trouwens niet alleen te maken met eigen inbreng, maar ook met risicospreiding. Je mag immers niet vergeten dat de bank steeds kijkt naar het maximale bedrag dat je kan lenen. Beschik je dankzij crowdlending over meer middelen, dan bezit je meer cash en heb je dus een grotere buffer.”

Een onderneming die een succesvolle crowdlendingcampagne kan voorleggen, beschikt dus niet alleen over de nodige financiële middelen en risicospreiding, maar ook over een achterban van investeerders die vertrouwen hebben in het project. Heeft de alternatieve financieringsvorm - buiten het feit dat het vaak een hefboom vormt naar bankfinanciering - nog voordelen voor ondernemers?

Matthias “Zeker en vast. De financieringsvorm stelt ondernemers in staat om geld op te halen zonder dat ze controle of aandelen moeten afstaan. De garantie of waarborg valt weg, want een crowdlening heeft een achtergesteld karakter. Daarnaast zorgt een crowdlendingcampagne automatisch ook voor marketing en geeft het de naamsbekendheid van je onderneming een boost. Investeerders worden immers trotse ambassadeurs die jouw onderneming actief gaan promoten.


Het mag duidelijk zijn dat de combinatie crowdlending-bankfinanciering een win-winsituatie vormt voor de bank en de onderneming, maar zijn er ook voordelen aan verbonden voor de investeerders? 

Christophe  “De spaarrente is al geruime tijd erg laag en die situatie zal niet meteen veranderen.  Via een crowdlening investeren in een groeiende onderneming kan een oplossing zijn voor beleggers die hun tegoeden willen spreiden, zonder het risico- en rendementsaspect uit het oog te verliezen.  Investeren via crowdlening kan in sommige gevallen ook een fiscaal voordeel opleveren.”

Matthias “Onderschat ook zeker de emotionele drijfveer niet. Investeerders stoppen hun geld in een onderneming die ze vertrouwen en waar ze trots op zijn. Nadien willen ze betrokken blijven en grijpen ze elke kans om met hun ambassadeurschap uit te pakken.” 


De voorbije vijf jaar hielp WinWinner ruim 250 groeiende ondernemingen aan 30 miljoen euro financiering. Welke meerwaarde biedt de samenwerking met een professioneel crowdlendingplatform voor ondernemers en hoe ziet de samenwerking er precies uit?

Matthias “Zoals een geslaagde crowdlendingcampagne vertrouwen opwekt bij de bank, wekt de tussenkomst van een erkend crowdlendingplatform als WinWinner vertrouwen op bij investeerders. Niet elke onderneming kan zomaar een WinWinner-traject opstarten. Elke aanvraag wordt grondig gescreend, voorbereid en begeleid.”

Christophe “Net zoals de bank, neemt ook WinWinner het business plan, de financiële gegevens en het cash flow plan mee in haar screening. Op die manier gaat ze na of een onderneming over voldoende terugbetalingscapaciteit beschikt. Aan het einde van de rit moet de onderneming de leningen nu eenmaal kunnen terugbetalen, of ze nu geleend heeft bij de bank of bij particulieren. We hanteren veelal dezelfde standaarden, wat de nauwe samenwerking tussen BNP Paribas en WinWinner verklaart.”

Matthias “Elk dossier heeft zijn eigen crowdfund coach en copywriter. Naast financiële ondersteuning bieden we dus ook hulp op het vlak van copywriting, marketing en administratie. Dat betekent echter niet dat ondernemers zomaar op hun lauweren kunnen rusten. Als een door de FSMA vergund platform moeten we immers aan een aantal voorwaarden voldoen. Ondernemingen doorlopen dus noodgedwongen een strenge screening, al drukt dat natuurlijk ook een kwaliteitsstempel op hun dossier. Een stempel die veel investeerders kan overtuigen.”

Christophe “Bankfinanciering en crowdlending gaan hand in hand. De combinatie van beide financieringsvormen heeft immers zowel voordelen voor de bank en de ondernemer als voor de investeerder. Een tip die wij steeds meegeven aan ondernemers met interesse in crowdlending? Werk samen met een professionele partner. Of je nu kiest voor de bank, een crowdlendingplatform zoals WinWinner of beide, de samenwerking zal jou als ondernemer heel wat werk uit handen nemen en het komt je crowdlendingcampagne alleen maar ten goede.”

Misschien interesseert dit je ook

January 23, 2023
Category 3

Ik heb een winwinlening, wat nu?

Lees artikel
January 18, 2023
Category 2

Investeren via de winwinlening in 2023: geniet jij mee van de fors gestegen rentes?

Lees artikel
January 11, 2023
Category 3

Naar de bank of naar de crowd voor een lening? Of beide?

Lees artikel