Op zoek naar financiering voor je onderneming?

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #1

Laatste update:
13/4/18
De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #1

Eindelijk is het zover, gisterenavond startte het eerste seizoen van De Leeuwenkuil. Een programma geïnspireerd op Dragons’ Den waarbij startende en groeiende ondernemers hun verhaal voorstellen aan 5 investeerders, leeuwen genoemd. Dit allemaal met maar één doel voor ogen, een investering ophalen om hun onderneming verder uit te bouwen. Het is dan ook logisch dat wij van WinWinner die dagdagelijks bezig zijn met zowel ondernemers als investeerders onze mening graag delen over aflevering 1.

Van een lening naar 50% van de aandelen.

De spits werd afgebeten door Tom en Dennis. Twee sportleraren die een innovatieve sportpantoffel op de markt brachten onder de noemer DETO. Fantastisch concept waarbij ze al snel Brantano hebben overtuigd om mee te stappen in hun verhaal, maar uiteraard onder exclusiviteit. Door deze samenwerking konden ze het afgelopen jaar maar liefst 38.000 pantoffels verkopen.

 

Hun vraag naar de leeuwen: een lening van  400.000 euro met een rendement van 3 procent om hun turnpantoffels internationaal te verkopen.

Hadden Tom en Dennis de investeerders op voorhand eens doorgelicht, hadden ze waarschijnlijk een ander voorstel voorbereid. Investeerders van het kaliber Bart Verhaeghe en Connie Vandendriessche investeren niet via leningen maar via aandelen. Het is super belangrijk om te weten welk type van investeerder er voor jou zit.

Een leninggever ga je helemaal anders gaan benaderen dan een toekomstige aandeelhouder.

Tom gaf eigenlijk zelf toe dat hij niet voorbereid was op zo’n scenario. “Amai, ze begonnen daar met percentages te goochelen” klonk het.

IWT wat!? 

Twee innovatieve papa’s Gert & Jan waren initieel op zoek naar 95.000 euro om hun product, Rock My Baby, te ontwikkelen. Hiervoor hadden ze 33% van hun aandelen ter beschikking gesteld.  Toen Jürgen Ingels begon over een IWT subsidie hoorden de papa’s het donderen in Keulen.

Veel ondernemers vergeten soms dat hun idee subsidieerbaar kan zijn. Let wel zo’n subsidie aanvragen vergt veel werk en daarnaast moet je zelf ook nog eens investeren om de subsidie te krijgen.  Benieuwd of de Rock My Baby ooit op de markt komt.

Leeuwenkuil of The Voice?

Toen Nathalie haar granola bakkerijI Just Love Breakfast “ kwam voorstellen waren de leeuwen direct overtuigd. Voor een investering van 60.000 euro werden 15% van haar aandelen aangeboden. De rollen werden omgedraaid en het was aan Nathalie om een coach/investeerder te kiezen. Het leek meer op een keuze moment van de The Voice dan op een onderhandeling over wat de effectieve inbreng van de investeerder zal zijn.

Nathalie had beter iets meer werk gestoken in haar waarderingsoefening. Iets waar heel veel ondernemers over struikelen: “Hoeveel is mijn onderneming waard?”. En in het kader van onderhandelingen, hoever wil ik als ondernemer gaan om toch de nodige financiering te verkrijgen? Uiteindelijk werden Jüren Ingels en  Connie Vandendriesche gekozen. Hopelijk een goede match maar we hopen dat Nathalie beseft dat de onderhandelingen nu pas starten. Een bod op de aandelen aanvaarden is één ding. De contractuele afhandeling iets anders. Laat ons hopen dat Nathalie zich laat bijstaan bij deze onderhandelingen.

Een oude bekende

Als laatste kwam Mark Willems van Tsjing aan de beurt. Een oude bekende voor ons want Tsjing was één van de eerste startups binnen startit KBC (het incubatieprogramma van KBC waar wij ook aan deelnamen) die een succesvolle financiering ophaalde via crowdfunding.

Net zoals de leeuwen kon Mark ook zijn bestaande aandeelhouders niet overtuigen aangezien de onderneming ondertussen al failliet is. Jammer want de app was nochtans een zeer handig instrument en werd meermaals door ons getest.

Maar een zeer terechte opmerking van Bart Deconinck: 

Als je met een cash burn zit van 25.000 euro per maand en je komt 100.000 euro vragen aan investeerders is de kans groot dat je over een aantal maanden terug bij hen mag aankloppen.

We wensen Mark veel succes in zijn volgend ondernemersverhaal.

Wat mogen we volgende week verwachten?

Het is positief dat VIER ondernemerschap aanmoedigt en de financieringszoektocht van een ondernemer in kaart brengt. Alleen missen we vooral een duidelijke voorbereiding waardoor het  groeiende ondernemers aanzet om te goochelen met hun aandelen.

We kunnen alvast meegeven dat volgende week een ondernemer van op het WinWinner platform zijn pitch mag doen voor de leeuwen. We kijken er enorm naar uit.

Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren