Gepubliceerd op
Sep 23, 2021
laatste update:
Feb 4, 2023

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #4

Gisteren in De Leeuwenkuil op VIER verschenen weer enkeleinteressante ondernemers voor de hongerige leeuwen. Benieuwd of ze hungeldbeugel opendoen?

5 investeerders in 1 structuur, wel een goedidee?

De 35-jarige Isabelle beet deze week de spits af. Isabelleonderging een hele carrièreswitch en investeerde al haar spaarcenten in deontwikkeling van een eigen huidverzorgingslijn namelijk SELF.

Na enkele scherpe vragen werd al snel duidelijk dat Isabelleenorm gepassioneerd is door haar product en de nodige kennis ook in huis heeftom de kwaliteit te bewaren. Maar om de distributie en internationalisering vanSELF op te starten is ze op zoek naar smart money.

Maarliefst 5 leeuwen investeren in SELF maar is dit wel een goed idee?

Isabelle geeft duidelijk aan dat ze vooral op zoek is naaradvies en ondersteuning.

Heeft ze al de samenstelling van een raad van adviesoverwogen? Er zijn voldoende captains of industry die graag op regelmatigebasis een kritisch klankbord willen zijn zonder dat je daarvoor aandelen moetafgeven.

Uiteindelijk kiest Isabelle om een gezamenlijk bod van alleleeuwen van 150.000 euro voor 40% van de aandelen te aanvaarden. Dit zal haarzeker de nodige expertise en het netwerk bieden om enkele grote sprongen vooruitte maken. De keerzijde van de medaille is wel dat SELF al vrij vlug opgezadeldzit met een vrij zware aandeelhoudersstructuur. En deze zullen natuurlijkallemaal de nodige inspraak willen. Best toch een duidelijkeaandeelhoudersovereenkomst maken, Isabelle, en zorgen dat je voldoende controlebehoudt over jouw onderneming!

Cocktailfeestjes, een booming market?

De 27 jarige Thomas van Sipsnsoda heeft 200.000 euro nodig omzijn cocktail winkel verder uit te bouwen.

Zoals we al bij veel kandidaten van de leeuwenkuil zagenontbrak het Thomas ook aan FOCUS. Cocktailfeestjes, cocktailmateriaal of conceptstore… Sipsnsoda doet het precies allemaal merkt Bart De Coninck op.

 

Terechte opmerking van Conny: 

Focus op de feestjes! Ga van 300naar 600 feestjes, want dat is duidelijk een bewezen business model! Schaal dieactiviteit eerst en maak het niet te complex.

Geen investeringsfeestje voor dit Duracell konijn (dixit Jurgen Ingels).

Smartmoney vs crowdfunding

David, student burgerlijk ingenieur is op zoek naar 10.000euro.

Is direct aandelen verkopen bij het begin van jouw bedrijfinteressant?

Wij denken van NIET!!

David heeft een leuk product, lichtjes voor op je longboard.Mogelijks bestaat voor dit product een markt. Maar hoe test hij dit nu best?David heeft ongetwijfeld vele vrienden die met longboards door Leuven rijden enmogelijks wel interesse hebben in zijn lichtjes.

Een reward based crowdfunding campagne zou een beter alternatiefzijn om de nodige financiering ophalen. Op deze manier kan David al zijnvrienden en fans door middel van een kleine bijdrage laten investeren in zijnproject, waarvoor ze in ruil een reward (de lichtjes) krijgen. Deze vorm vanvoorverkoop kan David vrij vlug een idee geven of er effectief een markt isvoor zijn product. Bovendien is het vrij goedkope manier van marketing. Tegeneen beperkt succespercentage, helpen crowdfundingplatformen zoals Hellocrowd,ondernemers om hun concept of product op een aantrekkelijke manier voor testellen.

Bij een succesvolle campagne, kan David andere investeerdersovertuigen om mee te investeren in zijn project!

Wat vond jij van deze aflevering van De Leeuwenkuil?

Geloof jij in crowdfunding & vind jij een structuur van 6 aandeelhouders te zwaar?

Laat het ons weten! Wij zijn er alvast volgende week opnieuw, met onze kijk op aflevering 4 van De Leeuwenkuil op VIER.

Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

Misschien interesseert dit je ook

January 23, 2023
Category 3

Ik heb een winwinlening, wat nu?

Lees artikel
January 18, 2023
Category 2

Investeren via de winwinlening in 2023: geniet jij mee van de fors gestegen rentes?

Lees artikel
January 11, 2023
Category 3

Naar de bank of naar de crowd voor een lening? Of beide?

Lees artikel