Op zoek naar financiering voor je onderneming?

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #4

Laatste update:
13/4/18
De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #4

Gisteren in De Leeuwenkuil op VIER verschenen weer enkele interessante ondernemers voor de hongerige leeuwen. Benieuwd of ze hun geldbeugel opendoen?

5 investeerders in 1 structuur, wel een goed idee?

De 35-jarige Isabelle beet deze week de spits af. Isabelle onderging een hele carrièreswitch en investeerde al haar spaarcenten in de ontwikkeling van een eigen huidverzorgingslijn namelijk SELF.

Na enkele scherpe vragen werd al snel duidelijk dat Isabelle enorm gepassioneerd is door haar product en de nodige kennis ook in huis heeft om de kwaliteit te bewaren. Maar om de distributie en internationalisering van SELF op te starten is ze op zoek naar smart money.

Maar liefst 5 leeuwen investeren in SELF maar is dit wel een goed idee?

Isabelle geeft duidelijk aan dat ze vooral op zoek is naar advies en ondersteuning.

Heeft ze al de samenstelling van een raad van advies overwogen? Er zijn voldoende captains of industry die graag op regelmatige basis een kritisch klankbord willen zijn zonder dat je daarvoor aandelen moet afgeven.

Uiteindelijk kiest Isabelle om een gezamenlijk bod van alle leeuwen van 150.000 euro voor 40% van de aandelen te aanvaarden. Dit zal haar zeker de nodige expertise en het netwerk bieden om enkele grote sprongen vooruit te maken. De keerzijde van de medaille is wel dat SELF al vrij vlug opgezadeld zit met een vrij zware aandeelhoudersstructuur. En deze zullen natuurlijk allemaal de nodige inspraak willen. Best toch een duidelijke aandeelhoudersovereenkomst maken, Isabelle, en zorgen dat je voldoende controle behoudt over jouw onderneming!

Cocktailfeestjes, een booming market?

De 27 jarige Thomas van Sipsnsoda heeft 200.000 euro nodig om zijn cocktail winkel verder uit te bouwen.

Zoals we al bij veel kandidaten van de leeuwenkuil zagen ontbrak het Thomas ook aan FOCUS. Cocktailfeestjes, cocktailmateriaal of concept store… Sipsnsoda doet het precies allemaal merkt Bart De Coninck op.

 

Terechte opmerking van Conny: 

Focus op de feestjes! Ga van 300 naar 600 feestjes, want dat is duidelijk een bewezen business model! Schaal die activiteit eerst en maak het niet te complex.

Geen investeringsfeestje voor dit Duracell konijn (dixit Jurgen Ingels).

Smartmoney vs crowdfunding

David, student burgerlijk ingenieur is op zoek naar 10.000 euro.

Is direct aandelen verkopen bij het begin van jouw bedrijf interessant?

Wij denken van NIET!!

David heeft een leuk product, lichtjes voor op je longboard. Mogelijks bestaat voor dit product een markt. Maar hoe test hij dit nu best? David heeft ongetwijfeld vele vrienden die met longboards door Leuven rijden en mogelijks wel interesse hebben in zijn lichtjes.

Een reward based crowdfunding campagne zou een beter alternatief zijn om de nodige financiering ophalen. Op deze manier kan David al zijn vrienden en fans door middel van een kleine bijdrage laten investeren in zijn project, waarvoor ze in ruil een reward (de lichtjes) krijgen. Deze vorm van voorverkoop kan David vrij vlug een idee geven of er effectief een markt is voor zijn product. Bovendien is het vrij goedkope manier van marketing. Tegen een beperkt succespercentage, helpen crowdfundingplatformen zoals Hellocrowd, ondernemers om hun concept of product op een aantrekkelijke manier voor te stellen.

Bij een succesvolle campagne, kan David andere investeerders overtuigen om mee te investeren in zijn project!

Wat vond jij van deze aflevering van De Leeuwenkuil?

Geloof jij in crowdfunding & vind jij een structuur van 6 aandeelhouders te zwaar?

Laat het ons weten! Wij zijn er alvast volgende week opnieuw, met onze kijk op aflevering 4 van De Leeuwenkuil op VIER.

Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren