Op zoek naar financiering voor je onderneming?

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #5

Laatste update:
13/4/18
De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #5

Ook deze week passeren weer enkele ondernemers de revue. Allemaal hebben ze één doel voor ogen, een investering binnenhalen voor hun onderneming. Maar hebben de ondernemers deze week ook alle troeven in huis om hen te overtuigen?

Niet ambitieus genoeg?

Vader Eric Roose en zijn twee zonen richtten Fit Things nv op. Met hun eerste product de “Slimbox” willen ze 400.000 euro ophalen in ruil voor 10% van de aandelen. De Slimbox maakt dozen op maat.

Blijkbaar werden er bij de lancering van de Slimbox reeds 400 offertes aangevraagd. Dit resulteerde maar in 10 verkopen wat volgens de leeuwen veel te weinig leek. 

Filip, de pitcher van Fit Things, had hiervoor nochtans een duidelijke reden.

“We willen eerst de kinderziektes uit ons product halen voordat we in massa productie gaan”.

Alle leeuwen haakten af ondanks hun geloof in de Slimbox. Maar bij gebrek aan de nodige sales skills werd Fit Things weer naar huis gestuurd.

Belgische bescheidenheid?

Op zich vinden we dat de familie Roosen wel “slim” te werk gaat. Eerst lokaal voldoende testen en wanneer het product effectief goed werkt, inzetten op een internationale markt. Een sterk verkoop team onder leiding van een ervaren sales manager is dan wel cruciaal. Bij het zoeken naar goede verkopers zal Conny via Accent Jobs ongetwijfeld wel kunnen helpen. Maar hoe kunnen ze een ervaren sales manager aantrekken?

Hiervoor een business angel aantrekken lijkt ons een beetje te vroeg. Filip kent de markt én het potentieel van zijn product. Een boost van de sales kan op vrij korte termijn al een veel hogere waardering opleveren.

Waarom niet wat externe ervaring op een andere manier aantrekken? 

Goede profielen zijn niet goedkoop, maar de Vlaamse overheid helpt hier graag een handje!

Bekijk eens de Groeisubsidie van Vlaio, Filip!

Via deze subsidie kan je als Vlaamse KMO een extern (of intern) strategisch profiel aannemen en wordt maar liefst 50% van de kost gesubsidieerd. Deze persoon kan je helpen bij het verkennen van een nieuwe markt en het lanceren van je product. Deze persoon zal ongetwijfeld ook wel enkele ideeën hebben om meer in te zetten op een recurrent inkomstenmodel!

"Een Euro is nog altijd een Euro"

Dominique Delcourt mocht als tweede voor de leeuwen pitchen. Hij wil een slim uurwerk op de markt brengen onder de naam Junior Safewatch. Een uurwerk dat de veiligheid van de kinderen garandeert en de ouders moet geruststellen.

“Een euro is nog altijd een euro” 

Sprak Bart Verhaegen klaar en duidelijk.

Ideeën financieren daar beginnen de leeuwen niet aan.  Ondanks de vele features die het product zou hebben, is er nog geen prototype noch omzet.

Een goede manier om het prototype te financieren is de lancering van een reward based crowdfunding campagne, lees voorverkoop.

Zo weet Dominique ook direct hoe goed het product aanslaat bij het brede publiek. 

Op Indiegogo vinden we evenwel een niet succesvol afgesloten campagne terug. Minder dan 1% van het beoogde bedrag opgehaald… Toch wel een duidelijk signaal dat de markt niet klaar is voor de Junior Safewatch?

Ook Bart en Angéline van Innerglow gingen met lege handen naar huis. Leuk verhaal, maar de beperkte omzet kon de leeuwen niet overtuigen. Angéline laat op haar website weten dat ze intussen de smoothies achter zich heeft gelaten en focust op een nieuw verhaal. Veel succes!

Duurzame handtassen via crowdfunding? 

Lies Mertens heeft sinds kort haar eigen handtassencollectie op de markt gebracht.

Voor 90.000 euro staat ze graag 25% van haar aandelen af.

Jurgen stelde voor om via crowdfunding de handtassen voor te verkopen.  Maar een reward based crowdfunding actie past niet bij de high-end strategie die Lies voor ogen heeft.  Daar kunnen we Lies volledig in volgen!

Bart De Coninck en vooral Conny Vandendriessche beloofden hun schouders te zetten onder het handtassenmerk Lies Mertens voor 35% van de aandelen.

Alle dames van Accent zullen ongetwijfeld volgend jaar een leuk nieuwjaarscadeau mogen verwachten! Het geld dat de leeuwen investeren is bovendien duidelijk ondergeschikt aan de expertise en vooral het netwerk dat ze kunnen bieden. Goeie deal, Lies!

Een handtas kopen kan alvast via deze website.

Wat vond jij van deze aflevering van De Leeuwenkuil?

Heb jij ervaring met een groeisubsidie of met een reward based crowdfunding campagne?

Laat het ons weten! Wij zijn er alvast volgende week opnieuw, met onze kijk op aflevering 6 van De Leeuwenkuil op VIER.

Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren