Gepubliceerd op
Sep 23, 2021
laatste update:
Feb 18, 2023

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #5

Ook deze week passeren weerenkele ondernemers de revue. Allemaal hebben ze één doel voor ogen, eeninvestering binnenhalen voor hun onderneming. Maar hebben de ondernemers dezeweek ook alle troeven in huis om hen te overtuigen?

Niet ambitieus genoeg?

Vader Eric Roose en zijn tweezonen richtten Fit Things nv op. Met hun eerste product de “Slimbox” willen ze400.000 euro ophalen in ruil voor 10% van de aandelen. De Slimbox maakt dozenop maat.

Blijkbaar werden er bij delancering van de Slimbox reeds 400 offertes aangevraagd. Dit resulteerde maarin 10 verkopen wat volgens de leeuwen veel te weinig leek. 

Filip, de pitchervan Fit Things, had hiervoor nochtans een duidelijke reden.

“We willen eerst de kinderziektesuit ons product halen voordat we in massa productie gaan”.

Alle leeuwen haakten af ondanks hungeloof in de Slimbox. Maar bij gebrek aan de nodige sales skills werd FitThings weer naar huis gestuurd.

Belgischebescheidenheid?

Op zich vinden we dat de familieRoosen wel “slim” te werk gaat. Eerst lokaal voldoende testen en wanneer hetproduct effectief goed werkt, inzetten op een internationale markt. Een sterkverkoop team onder leiding van een ervaren sales manager is dan wel cruciaal.Bij het zoeken naar goede verkopers zal Conny via Accent Jobs ongetwijfeld welkunnen helpen. Maar hoe kunnen ze een ervaren sales manager aantrekken?

Hiervoor een business angel aantrekken lijkt ons een beetjete vroeg. Filip kent de markt én het potentieel van zijn product. Een boost vande sales kan op vrij korte termijn al een veel hogere waardering opleveren.

Waarom niet wat externe ervaring op een andere manieraantrekken? 

Goede profielen zijn niet goedkoop, maar de Vlaamse overheid helpthier graag een handje!

Bekijk eens de Groeisubsidievan Vlaio, Filip!

Via deze subsidie kan je als Vlaamse KMO een extern (ofintern) strategisch profiel aannemen en wordt maar liefst 50% van de kostgesubsidieerd. Deze persoon kan je helpen bij het verkennen van een nieuwe markt enhet lanceren van je product. Deze persoon zal ongetwijfeld ook wel enkeleideeën hebben om meer in te zetten op een recurrent inkomstenmodel!

"Een Euro is nog altijd een Euro"

Dominique Delcourt mocht alstweede voor de leeuwen pitchen. Hij wil een slim uurwerk op de markt brengenonder de naam Junior Safewatch. Een uurwerk dat de veiligheid van de kinderengarandeert en de ouders moet geruststellen.

“Een euro is nog altijd een euro” 

Sprak Bart Verhaegen klaaren duidelijk.

Ideeën financieren daar beginnen de leeuwen niet aan.  Ondanks de vele features die het product zouhebben, is er nog geen prototype noch omzet.

Een goede manier om het prototypete financieren is de lancering van een reward based crowdfunding campagne, leesvoorverkoop.

Zo weet Dominique ook direct hoe goed het product aanslaat bij hetbrede publiek. 

Op Indiegogo vinden we evenwel een niet succesvol afgeslotencampagne terug. Minder dan 1% van het beoogde bedrag opgehaald… Toch wel eenduidelijk signaal dat de markt niet klaar is voor de Junior Safewatch?

Ook Bart en Angéline vanInnerglow gingen met lege handen naar huis. Leuk verhaal, maar de beperkte omzetkon de leeuwen niet overtuigen. Angéline laat op haar website weten dat zeintussen de smoothies achter zich heeft gelaten en focust op een nieuw verhaal.Veel succes!

Duurzame handtassen viacrowdfunding? 

Lies Mertens heeft sinds kort haar eigen handtassencollectie op demarkt gebracht.

Voor 90.000 euro staat ze graag 25%van haar aandelen af.

Jurgen stelde voor om viacrowdfunding de handtassen voor te verkopen.  Maar een reward based crowdfunding actie pastniet bij de high-end strategie die Lies voor ogen heeft.  Daar kunnen we Lies volledig in volgen!

Bart De Coninck en vooral Conny Vandendriesschebeloofden hun schouders te zetten onder het handtassenmerk Lies Mertens voor35% van de aandelen.

Alle dames van Accent zullenongetwijfeld volgend jaar een leuk nieuwjaarscadeau mogen verwachten! Het gelddat de leeuwen investeren is bovendien duidelijk ondergeschikt aan de expertiseen vooral het netwerk dat ze kunnen bieden. Goeie deal, Lies!

Een handtas kopen kan alvast via deze website.

Wat vond jij van deze aflevering van DeLeeuwenkuil?

Heb jij ervaring met eengroeisubsidie of met een reward based crowdfunding campagne?

Laat het ons weten! Wijzijn er alvast volgende week opnieuw, met onze kijk op aflevering 6 van DeLeeuwenkuil op VIER.

Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

Misschien interesseert dit je ook

January 23, 2023
Category 3

Ik heb een winwinlening, wat nu?

Lees artikel
January 18, 2023
Category 2

Investeren via de winwinlening in 2023: geniet jij mee van de fors gestegen rentes?

Lees artikel
January 11, 2023
Category 3

Naar de bank of naar de crowd voor een lening? Of beide?

Lees artikel