Op zoek naar financiering voor je onderneming?

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #6

Laatste update:
3/5/18
De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #6

Deze week pitchen weer verschillende ondernemers voor de multimiljonairs in de hoop een investering binnen te halen en hun persoonlijke ambities te kunnen waarmaken.

Ondernemen is geen pleziertje        

Een opmerkelijke verschijning om de spits af te bijten. Ferre, één van de zonen van de Founders van Puur Plezier opende de aflevering. Puur Plezier is een speelgoedbox met abonnementsformule.

Voor de leeuwen was de speeltijd al snel voorbij. Meteen kwamen ze met enkele slimme berekeningen op de proppen.  Jo en Dieter vergaten hun eigen arbeidskost mee te nemen in het totale kostenplaatje.

Veel ondernemers bereken een break-even punt zonder rekening te houden met de eigen arbeidskost.

Het is bewonderenswaardig en getuigt van commitment als je jezelf de eerste maanden geen loon uitkeert om ervoor te zorgen dat je startup kan overleven. Let wel, dit kan geen blijvende factor zijn! Op een bepaald moment zal je jezelf immers een loon moeten kunnen uitkeren. "Iedereen moet leven."

Of zal je andere mensen moeten inschakelen om bepaalde taken over te nemen. Hou vanaf het begin rekening met deze kost!

Een ondernemer in een comfortzone is geen ondernemer

"Wij staan niet meteen te springen om met 4 hier fulltime in te werken"

Dit was dan ook een volledig fout antwoord van de vaders en daarmee verspeelden ze alle kansen bij de leeuwen.

Op de website van Puur Plezier werd een oproep geplaatst naar jonge gepassioneerde ondernemer(s) die deze startup willen overnemen. Heb je interesse? Bekijk dan HIER wat de drukbezette vaders aanbieden.

Kan je jouw eigen tijd meenemen in de waardering?

Wanneer tussen oprichters een verdeling van de aandelen moet worden gemaakt, kan de reeds geïnvesteerde tijd zeker een belangrijke rol spelen. Naar investeerders toe is dit minder relevant. Uiteraard is de eventuele expertise en ervaring die je hebt opgebouwd belangrijk voor de investeerder, maar dit staat los van de effectieve tijd (en/of kosten) die je er hebt ingestoken. Investeerders kijken naar de toekomst. De waardering zal afhangen van het toekomstig potentieel van de onderneming.

Ambetand

Twee broers bedachten een online platform waar tandartsen met vrije momenten hun diensten kunnen aanbieden voor mensen met acute tandpijn.

De prijs voor de originaliteit winnen ze alvast. Fantastische naam “Ambetand” en de voorstelling van de pitch was ook ongezien. Eén van de broers verdween gewoon in het scherm.

Maar het business model blijft zowel voor de leeuwen als voor ons nog zoek.  Geen investering voor deze sympathieke broers!

 

De markt is rijp voor koffiebonen!

De 42-jarige Katrien Pauwels stampte in 2008 haar eigen koffieshop OR Coffee uit de grond. Ze wil nu starten met het branden en importeren van “groene” koffie onder een nieuwe brand namelijk Cup-A-Lot.

De implementatie van een verticaal geïntegreerd business model om het volledige proces, van ontwikkelen tot branden, traden en verkopen, te beheersen kan belangrijke voordelen geven naar de toekomst toe. Iets wat de koffiekenners onder de leeuwen ook niet is ontgaan. Gezien de nood om op korte termijn voldoende snelheid te pakken om een belangrijke positie in te nemen op de Europese markt, lijkt de investering van 200.000 EURO voor 40% geen slechte deal.

Katrien Pauwels

De nieuwe muziekschool?

Andy, een muzikale twintiger uit Knesselare, komt MusiCasa voorstellen. Een instituut dat technische opleidingen organiseert voor muzikanten, dj’s en muziekproducers.

“Ik heb eigenlijk geen investering nodig” - Andy (Founder MusiCasa)

Volgens ons is dit het perfecte moment om financiering op te halen. Je staat niet met je rug tegen de muur en kan rustig onderhandelen met investeerders zonder enige druk. Andy is op zoek naar iemand die er voor kan zorgen dat MusiCasa sneller kan groeien. Laat dat nu net de quote zijn van Jürgen Ingels in de vorige aflevering over geld ophalen op het juiste moment…

Vier leeuwen haken af maar gelukkig klinkt een deal met Andy, leeuw Bart De Coninck als muziek in de oren!
Met een ex-DJ en vooral een gerenommeerde ondernemer heeft MusiCasa volgens ons een goede deal gedaan. Proficiat!

Wat vond jij van deze aflevering van De Leeuwenkuil?

Hoelang heb jij als founder jezelf geen loon uitgekeerd? Geloof jij in het potentieel van MusiCasa? 

Laat het ons weten! Wij zijn er alvast volgende week opnieuw, met onze kijk op aflevering 7 van De Leeuwenkuil op VIER.

‍Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren