Gepubliceerd op
Sep 23, 2021
laatste update:
Feb 18, 2023

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #6

Deze week pitchen weer verschillende ondernemers voor demultimiljonairs in de hoop een investering binnen te halen en hun persoonlijkeambities te kunnen waarmaken.

Ondernemen is geen pleziertje        

Een opmerkelijke verschijningom de spits af te bijten. Ferre, één van de zonen van de Founders van PuurPlezier opende de aflevering. Puur Plezier is een speelgoedbox metabonnementsformule.

Voor de leeuwen was de speeltijd al snel voorbij. Meteen kwamen zemet enkele slimme berekeningen op de proppen.  Jo en Dieter vergaten hun eigen arbeidskostmee te nemen in het totale kostenplaatje.

Veelondernemers bereken een break-even punt zonder rekening te houden met de eigenarbeidskost.

Het is bewonderenswaardig en getuigt van commitment als je jezelfde eerste maanden geen loon uitkeert om ervoor te zorgen dat je startup kanoverleven. Let wel, dit kan geen blijvende factor zijn! Op een bepaald momentzal je jezelf immers een loon moeten kunnen uitkeren. "Iedereen moet leven."

Ofzal je andere mensen moeten inschakelen om bepaalde taken over te nemen. Houvanaf het begin rekening met deze kost!

Een ondernemer in een comfortzone is geenondernemer

"Wij staan niet meteen te springen om met4 hier fulltime in te werken"

Dit was danook een volledig fout antwoord van de vaders en daarmee verspeelden ze allekansen bij de leeuwen.

Op dewebsite van Puur Plezier werd een oproep geplaatst naar jonge gepassioneerde ondernemer(s)die deze startup willen overnemen. Heb je interesse? Bekijk dan HIER wat de drukbezette vaders aanbieden.

Kan je jouw eigen tijd meenemen in dewaardering?

Wanneertussen oprichters een verdeling van de aandelen moet worden gemaakt, kan dereeds geïnvesteerde tijd zeker een belangrijke rol spelen. Naar investeerderstoe is dit minder relevant. Uiteraard is de eventuele expertise en ervaring dieje hebt opgebouwd belangrijk voor de investeerder, maar dit staat los van deeffectieve tijd (en/of kosten) die je er hebt ingestoken. Investeerders kijkennaar de toekomst. De waardering zal afhangen van het toekomstig potentieel vande onderneming.

Ambetand

Twee broersbedachten een online platform waar tandartsen met vrije momenten hun dienstenkunnen aanbieden voor mensen met acute tandpijn.

De prijsvoor de originaliteit winnen ze alvast. Fantastische naam “Ambetand” en devoorstelling van de pitch was ook ongezien. Eén van de broers verdween gewoonin het scherm.

Maar hetbusiness model blijft zowel voor de leeuwen als voor ons nog zoek.  Geen investering voor deze sympathieke broers!

 

De markt is rijp voor koffiebonen!

De 42-jarigeKatrien Pauwels stampte in 2008 haar eigen koffieshop OR Coffee uit de grond. Ze wil nu starten methet branden en importeren van “groene” koffie onder een nieuwe brand namelijk Cup-A-Lot.

Deimplementatie van een verticaal geïntegreerd business model om het volledige proces, van ontwikkelen tot branden,traden en verkopen, te beheersen kan belangrijke voordelen geven naar detoekomst toe. Iets wat de koffiekenners onder de leeuwen ook niet is ontgaan.Gezien de nood om op korte termijn voldoende snelheid te pakken om eenbelangrijke positie in te nemen op de Europese markt, lijkt de investering van200.000 EURO voor 40% geen slechte deal.

Katrien Pauwels

De nieuwemuziekschool?

Andy, een muzikale twintiger uit Knesselare, komt MusiCasa voorstellen. Een instituut dat technischeopleidingen organiseert voor muzikanten, dj’s en muziekproducers.

“Ik heb eigenlijk geen investering nodig” - Andy (Founder MusiCasa)

Volgens ons is dit het perfecte moment om financiering op tehalen. Je staat niet met je rug tegen de muur en kan rustig onderhandelen metinvesteerders zonder enige druk. Andy is op zoek naar iemand die er voor kan zorgendat MusiCasa sneller kan groeien. Laat dat nu net de quote zijn van JürgenIngels in de vorige aflevering over geld ophalen op het juiste moment…

Vier leeuwen haken af maar gelukkig klinkt een deal met Andy, leeuw Bart De Coninck als muziek in de oren!
Met een ex-DJ en vooral een gerenommeerdeondernemer heeft MusiCasa volgens ons een goede deal gedaan. Proficiat!

Wat vond jij van deze aflevering van De Leeuwenkuil?

Hoelang heb jij als founder jezelf geen loon uitgekeerd? Geloof jij in het potentieel van MusiCasa? 

Laat het ons weten! Wij zijn er alvast volgende week opnieuw, met onze kijk op aflevering 7 van De Leeuwenkuil op VIER.

‍Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

Misschien interesseert dit je ook

January 23, 2023
Category 3

Ik heb een winwinlening, wat nu?

Lees artikel
January 18, 2023
Category 2

Investeren via de winwinlening in 2023: geniet jij mee van de fors gestegen rentes?

Lees artikel
January 11, 2023
Category 3

Naar de bank of naar de crowd voor een lening? Of beide?

Lees artikel