Op zoek naar financiering voor je onderneming?

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #7

Laatste update:
3/5/18
De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #7

Gisteren in De Leeuwenkuil op VIER verschenen weer enkele interessante ondernemers voor de hongerige leeuwen. Benieuwd of ze deze keer hun geldbeugel opendoen.

Genoeg Koffie? Drink een QIQO!

Drie handelsingenieurs, Max, Kris & Amaury van QIQO beten deze week de spits af met een nieuw energiedrankje dat koffie zou moeten vervangen. Zoals we in de vorige aflevering zagen zijn de leeuwen grote voorstanders van koffie. Daarom investeerden ze ook in Cup-a-Lot.

De investering waarnaar deze 3 heren op zoek zijn konden ze jammer genoeg op hun buik schrijven. Er werd terecht gewezen op hun engagement. Ondernemen vanuit een comfortzone getuigt niet van de drive en de passie om dit project te doen slagen.

Eerst zelf springen voordat je extern geld komt vragen

 was dan ook een terechte opmerking van Jürgen Ingels.

Omdat Jürgen hen af en toe niet liet uitspreken laten we hier de founders zelf aan aan het woord.

Ik vond dat de leeuwen aan 'survivorship bias' leden, de 90% die springen zonder plan en niet het nodige geluk hebben zitten niet in die stoel natuurlijk - Amaury (Founder QiQo)

Wat heeft Bart De Coninck met Ali Baba

Volgens Bart was de waardering die QIQO vooropstelde bovendien niet realistisch. Hij maakte hierbij de vergelijking met Ali Baba.

Terecht? Het is uiteraard (zeer grote) appels met (zeer kleine) peren vergelijken, maar Bart had wel een punt. Ali Baba wordt vandaag gewaardeerd op een 465 miljard dollar, met een omzet van ongeveer 37 miljard dollar. De waardering is dus 12,5 keer de omzet.

Als we zien dat QIQO 100.000 EUR vraagt voor 15% van de aandelen met een huidige omzet van 30.000 EUR per jaar, waardeerde QIQO zichzelf op meer dan 600.000 EUR, 20 keer de huidige omzet. Is dat dan echt teveel? Moeilijk te zeggen.

Een startup waarderen kan je moeilijk vergelijken met de waardering van een gigant zoals Ali Baba.

QIQO kan immers op korte termijn, mits volledig engagement en voldoende begeleiding, zeer sterk groeien. QIQO heeft alleszins goed geluisterd naar de feedback. Amaury zet zich vanaf december fulltime in voor QIQO. Inmiddels haalden ze ook 300.000 EUR op door middel van equity crowdfunding en privé investeerders.

Waar zijn de echte ondernemers?

VIER kent duidelijk het verschil niet tussen uitvinders en ondernemers. Geld ophalen voor een idee bij zo’n type van investeerders is uit den boze. Smoothy Pooper & afneembare broeken voor barbiers waren leuke uitvindingen maar totaal niet op hun plaats in dit programma.

Eclairs met champagne door oude bekenden

Ondernemers die wel hun idee hebben kunnen omzetten tot een bloeiende onderneming zijn Dries en Yuri van WASBAR. Deze keer kwamen ze met een totaal vernieuwd concept op de proppen namelijk Chez Claire.

De 2 creatieve Gentenaren hebben de ordinaire eclair die we bij de bakker om de hoek vinden gepimpt tot een kleurrijk gebakje met verschillende topics. Het heeft wat weg van Moochie die een simpele ijscrème getransformeerd heeft tot een gekoelde yoghurt dat er uit ziet als een kunstwerk.

Het verhaal van WASBAR was een succesverhaal en werd al snel verkocht. Met hun sterke communicatie en talent voor storytelling, proberen ze nu ook Chez Claire op de kaart te zetten.

Met een duidelijke kennis van de cijfers en een mooie visie konden ze Luc Van Mol en Bart Verhaeghe overtuigen om 200 000 euro te investeren in ruil voor 15% van de aandelen.

Ondertussen zijn er sinds maart al 2 winkels open waar je deze gebakjes kan proeven.

En na een klein onderzoekje in het Belgisch Staatsblad blijkt dat Belgium’s Finest Patisserie inderdaad in februari een kapitaalverhoging heeft doorgevoerd. Luc Van Mol werd bovendien ook benoemd als medebestuurder. Wij gaan alvast binnenkort een eclairtje proeven!

Wat vond jij van deze aflevering van De Leeuwenkuil?

Heb jij al een eclair geproefd bij Chez Claire of heb jij al een QIQO gedronken?

Volgende week zijn we er opnieuw met een extraatje.

‍Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren