Gepubliceerd op
Sep 23, 2021
laatste update:
Feb 18, 2023

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #7

Gisteren in De Leeuwenkuil op VIER verschenen weer enkeleinteressante ondernemers voor de hongerige leeuwen. Benieuwd of ze deze keerhun geldbeugel opendoen.

Genoeg Koffie? Drink een QIQO!

Drie handelsingenieurs, Max, Kris & Amaury van QIQO beten deze week de spits af met een nieuw energiedrankjedat koffie zou moeten vervangen. Zoals we in de vorige aflevering zagen zijn deleeuwen grote voorstanders van koffie. Daarom investeerden ze ook in Cup-a-Lot.

De investering waarnaar deze 3 heren op zoek zijn konden ze jammergenoeg op hun buik schrijven. Er werd terecht gewezen op hun engagement.Ondernemen vanuit een comfortzone getuigt niet van de drive en de passie om ditproject te doen slagen.

Eerst zelf springen voordat je extern geld komt vragen

 wasdan ook een terechte opmerking van Jürgen Ingels.

Omdat Jürgen hen af en toe niet liet uitspreken laten we hier de founders zelf aan aan het woord.

Ik vond dat de leeuwen aan 'survivorship bias' leden, de 90% die springen zonder plan en niet het nodige geluk hebben zitten niet in die stoel natuurlijk - Amaury (Founder QiQo)

Watheeft Bart De Coninck met Ali Baba

Volgens Bart was de waardering die QIQO vooropsteldebovendien niet realistisch. Hij maakte hierbij de vergelijking met Ali Baba.

Terecht? Het is uiteraard (zeer grote) appels met (zeerkleine) peren vergelijken, maar Bart had wel een punt. Ali Baba wordt vandaaggewaardeerd op een 465 miljard dollar, met een omzet van ongeveer 37 miljarddollar. De waardering is dus 12,5 keer de omzet.

Als we zien dat QIQO 100.000 EUR vraagt voor 15% van deaandelen met een huidige omzet van 30.000 EUR per jaar, waardeerde QIQOzichzelf op meer dan 600.000 EUR, 20 keer de huidige omzet. Is dat dan echtteveel? Moeilijk te zeggen.

Een startup waarderen kan je moeilijk vergelijkenmet de waardering van een gigant zoals Ali Baba.

QIQO kan immers op korte termijn, mits volledig engagement envoldoende begeleiding, zeer sterk groeien. QIQO heeft alleszins goed geluisterdnaar de feedback. Amaury zet zich vanaf december fulltime in voor QIQO. Inmiddelshaalden ze ook 300.000 EUR op door middel van equity crowdfunding en privéinvesteerders.

Waarzijn de echte ondernemers?

VIER kent duidelijk het verschil niet tussen uitvinders enondernemers.Geld ophalen voor een idee bij zo’n type van investeerders is uit den boze.Smoothy Pooper & afneembare broeken voor barbiers waren leuke uitvindingenmaar totaal niet op hun plaats in dit programma.

Eclairs met champagne door oude bekenden

Ondernemers die wel hun idee hebben kunnen omzetten tot eenbloeiende onderneming zijn Dries en Yuri van WASBAR. Deze keer kwamen ze meteen totaal vernieuwd concept op de proppen namelijk Chez Claire.

De 2 creatieve Gentenaren hebben de ordinaire eclair die webij de bakker om de hoek vinden gepimpt tot een kleurrijk gebakje metverschillende topics. Het heeft wat weg van Moochie die een simpele ijscrèmegetransformeerd heeft tot een gekoelde yoghurt dat er uit ziet als eenkunstwerk.

Het verhaal van WASBAR was een succesverhaal en werd al snelverkocht. Met hun sterke communicatie en talent voor storytelling, proberen zenu ook Chez Claire op de kaart te zetten.

Met een duidelijke kennis van de cijfers en een mooie visiekonden ze Luc Van Mol en Bart Verhaeghe overtuigen om 200 000 euro teinvesteren in ruil voor 15% van de aandelen.

Ondertussen zijn er sinds maart al 2 winkels open waar jedeze gebakjes kan proeven.

En na een klein onderzoekje in het Belgisch Staatsblad blijktdat Belgium’s Finest Patisserie inderdaad in februari een kapitaalverhogingheeft doorgevoerd. Luc Van Mol werd bovendien ook benoemd als medebestuurder.Wij gaan alvast binnenkort een eclairtje proeven!

Wat vond jij van deze aflevering van De Leeuwenkuil?

Heb jij al een eclair geproefd bij Chez Claire of heb jij al een QIQO gedronken?

Volgende week zijn we er opnieuw met een extraatje.

‍Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

Misschien interesseert dit je ook

January 23, 2023
Category 3

Ik heb een winwinlening, wat nu?

Lees artikel
January 18, 2023
Category 2

Investeren via de winwinlening in 2023: geniet jij mee van de fors gestegen rentes?

Lees artikel
January 11, 2023
Category 3

Naar de bank of naar de crowd voor een lening? Of beide?

Lees artikel