Op zoek naar financiering voor je onderneming?

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #8

Laatste update:
3/5/18
De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #8

Gisteren doken op VIER opnieuw enkele enthousiaste ondernemers in de Leeuwenkuil, in de hoop indruk te maken op vijf hongerige leeuwen. Hadden ze deze keer alle troeven in huis om hen te overtuigen?

Dieven pakken vanuit je zetel!

Roderick kwam speciaal vanuit Amerika om SpotCrowd voor te stellen aan de leeuwen. Goed idee om het grote publiek in te schakelen om online winkeldieven te betrappen. Maar vonden de leeuwen dat ook?

Deze enthousiaste ondernemer heeft zich duidelijk goed voorbereid op zijn passage in de Leeuwenkuil en weet precies waarvoor hij de leeuwen wil gebruiken. Na een zelfverzekerde pitch doorstaat hij ook een spervuur aan kritische vragen.

Bart Deconinck is alvast overtuigd dat SpotCrowd een echte money making machine voor grote retailbedrijven kan worden, maar wil bevestiging van rasechte retailer Luc Van Mol.

Heel mooie woorden van Luc en ze motiveren Bart Verhaeghe om zonder verdere twijfel akkoord te gaan met de deal. Hij biedt aan om de gevraagde 250.000 EUR op tafel te leggen voor 5% van de vennootschap.

Jürgen Ingels heeft wel nog moeilijkheden met deze waardering. Die is volgens Roderick opgebouwd op basis van de huidige contacten, de toekomstige contracten en de brede interesse van de markt, wat de basis vormt voor een onderbouwde DCF (Discounted Cash Flow) waardering.

7 keer de omzet!

Als we zien dat SpotCrowd 250.000 euro vraagt voor 5% van de aandelen met een verwachte omzet van 728.000 EUR in 2018, waardeerde SpotCrowd zichzelf op 5 miljoen EUR, ongeveer 7 keer de omzet. 

Is dat teveel?

Volgens ons niet als je weet dat het jonge bedrijf in zijn tweede jaar een omzet van bijna twee miljoen Euro verwacht en een unieke speler op de markt is!

We zien duidelijk dat de waardering slechts een indicatie is van de effectieve waarde van een onderneming en dat dit vaak verschilt met de aandelenprijs die een investeerder voor ogen heeft. 

Uiteindelijk weet Bart Jürgen te overtuigen en met twee geven ze de gewenste financiering. Goeie deal!

Een Vlaamse onderneming op weg in de States, alvast veel succes SpotCrowd!

100.000 klanten in één jaar

Als tweede mochten Vincent en Jannes voor de leeuwen pitchen. Met June bedachten ze een geautomatiseerd apparaat dat klanten voorziet van de goedkoopste stroom op de markt, door het automatisch swappen van energieleverancier mogelijk te maken.

 

De twee jonge ondernemers steken hun ambitie niet onder stoelen of banken. Ze hebben momenteel 3.000 klanten en willen tegen eind volgend jaar 100.000 klanten hebben. Een realistisch én rendabel businessplan is echter cruciaal voor het voortbestaan van een onderneming en daar hadden ze bij June beter wat meer energie in gestoken.

Vincent en Jannes waarderen hun bedrijf zelfs hoger dan SpotCrowd en bieden slechts 3,3% van de aandelen in ruil voor 250.000 euro. De twee jonge ondernemers vinden zelf dat hun concept weinig risico inhoudt, maar vinden de leeuwen dat ook?

Bart Verhaeghe haakt onmiddellijk af omdat hij zich afvraagt of het businessmodel met vaste fees wel kan standhouden in een efficiëntere energiemarkt. Ook de toenemende concurrentie en het gebruik van slimme energiemeters zien de leeuwen als een te hoog risico.

‘Jullie waardering is van de pot gerukt. Als je een VC (Venture Capitalist) krijgt die dat wil betalen, take the money, echt waar. It’s the deal of your life, dus go for it!’ - Jürgen Ingels

Jürgen Ingels is zeer hard voor de jonge ondernemers, maar hij heeft wel een punt. Is dit concept vandaag nog relevant? Aan June om het tegendeel te bewijzen.

Uitvinder-ondernemer

Jeroen ontwierp een badge houder waarin je een (trouw)ring kan opbergen tijdens het werk. Op zich een origineel en innovatief idee, maar kan je Jeroen op vandaag al een ondernemer noemen? Hij ziet zichzelf immers meer als uitvinder-ondernemer. Op zich geen probleem, maar dat is niet waar de leeuwen naar op zoek zijn.

Bovendien wil Jeroen voldoende zekerheid vooraleer de stap naar het ondernemerschap te wagen. 

"U weet dat de enige zekerheid de onzekerheid is bij de ondernemer" - Conny Vandendriessche

Nog een laatste suggestie van Bart Deconinck: "overweeg om het patent te verkopen". Slecht idee? Misschien niet! Kijk maar naar de gebroeders Spain, die 500 miljoen dollar verdienden dankzij de verkoop van hun patent op de Smiley Face.

‍Murray en Bernard Spain

Lokaal vs internationaal

Als laatste pitcher zagen we gisteren Freya Poppe. Zij heeft met Tutu Chic een lifestylelabel opgericht en wil een stap verder zetten met een nieuwe conceptstore met freakshakes.

Om dit concept uit te bouwen vraagt ze 100.000 EUR aan de leeuwen. Hiervoor biedt ze een participatie van 20% aan.

Luc Van Mol twijfelt of de omzet van 280.000 EUR wel voldoende is om de vele projecten van Freya te ondersteunen. Volgens Bart Verhaeghe is Freya met teveel zaken tegelijk bezig, waardoor ze de corebusiness van Tutu Chic, namelijk kledij, uit het oog verliest. Het lijkt Bart beter dat Freya eerst wat gas terugneemt in plaats van snel te willen groeien en één flagstore kiest waar ze zich op kan toespitsen!

De leeuwen willen bovendien werken met de bestaande winkels en raden aan om de conceptstores wat op de lange baan te schuiven. 

Zowel Bart Verhaeghe als Bart Deconinck tonen interesse. Ze verschillen niet alleen van mening over de waardering van de aandelen, maar ook over de aanpak van Tutu Chic. Bart Verhaeghe opteert voor een lokale flagstore, terwijl Bart Deconinck het concept op zich meteen internationaal wil uitrollen. Bart Deconinck wint de strijd en krijgt 15% voor 100.000 euro. Benieuwd of ‘La Vie En Rose’ ook het buitenland aanspreekt! 

 

Zou jij dieven betrappen op het SpotCrowd platform
Of heb je ervaring met het verkopen van patenten? 
Laat het ons weten!

‍ ‍Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

 

           

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren