Gepubliceerd op
Sep 23, 2021
laatste update:
Feb 4, 2023

De kijk van WinWinner: De Leeuwenkuil #8

Gisteren doken op VIER opnieuw enkele enthousiaste ondernemers in deLeeuwenkuil, in de hoop indruk te maken op vijf hongerige leeuwen. Hadden zedeze keer alle troeven in huis om hen te overtuigen?

Dieven pakken vanuit je zetel!

Roderick kwam speciaal vanuit Amerika om SpotCrowd voor te stellen aan deleeuwen. Goed idee om het grote publiek in te schakelen om online winkeldievente betrappen. Maar vonden de leeuwen dat ook?

Deze enthousiaste ondernemer heeft zich duidelijk goed voorbereid op zijnpassage in de Leeuwenkuil en weet precies waarvoor hij de leeuwen wil gebruiken.Na een zelfverzekerde pitchdoorstaat hij ook een spervuur aan kritische vragen.

Bart Deconinck is alvast overtuigd dat SpotCrowd een echte moneymaking machine voor grote retailbedrijven kan worden, maar wilbevestiging van rasechte retailer Luc Van Mol.

Heel mooie woorden van Luc en ze motiveren Bart Verhaeghe om zonder verderetwijfel akkoord te gaan met de deal. Hij biedt aan om de gevraagde 250.000 EURop tafel te leggen voor 5% van de vennootschap.

Jürgen Ingelsheeft wel nog moeilijkheden met deze waardering. Die is volgens Roderick opgebouwdop basis van de huidige contacten, de toekomstige contracten en de bredeinteresse van de markt, wat de basis vormt voor een onderbouwde DCF (Discounted Cash Flow) waardering.

7 keer de omzet!

Als we zien datSpotCrowd 250.000 euro vraagt voor 5% van de aandelen met een verwachte omzetvan 728.000 EUR in 2018, waardeerde SpotCrowd zichzelf op 5 miljoen EUR, ongeveer7 keer de omzet. 

Is dat teveel?

Volgens ons niet als je weet dat het jonge bedrijf in zijn tweede jaar eenomzet van bijna twee miljoen Euro verwacht en een unieke speler op de markt is!

We zien duidelijkdat de waardering slechts een indicatie is van de effectieve waarde van eenonderneming en dat dit vaak verschilt met de aandelenprijs die een investeerdervoor ogen heeft. 

Uiteindelijk weet Bart Jürgen te overtuigen en met twee gevenze de gewenste financiering. Goeie deal!

Een Vlaamseonderneming op weg in de States,alvast veel succes SpotCrowd!

100.000 klanten in één jaar

Als tweede mochten Vincent en Jannesvoor de leeuwen pitchen. Met June bedachten ze een geautomatiseerd apparaat datklanten voorziet van de goedkoopste stroom op de markt, door het automatisch swappen van energieleverancier mogelijkte maken.

 

De twee jonge ondernemers stekenhun ambitie niet onder stoelen of banken. Ze hebben momenteel 3.000 klanten enwillen tegen eind volgend jaar 100.000 klanten hebben. Een realistisch én rendabel businessplan is echter cruciaal voor hetvoortbestaan van een onderneming en daar hadden ze bij June beter wat meerenergie in gestoken.

Vincent en Janneswaarderen hun bedrijf zelfs hoger dan SpotCrowd en bieden slechts 3,3% van deaandelen in ruil voor 250.000 euro. De twee jonge ondernemers vinden zelf dathun concept weinig risico inhoudt, maar vinden de leeuwen dat ook?

Bart Verhaeghehaakt onmiddellijk af omdat hij zich afvraagt of het businessmodel met vastefees wel kan standhouden in een efficiëntere energiemarkt. Ook de toenemende concurrentie en het gebruikvan slimme energiemeters zien de leeuwen als een te hoog risico.

‘Jullie waardering is van de pot gerukt. Als je een VC (VentureCapitalist) krijgt die dat wil betalen, takethe money, echt waar. It’s the deal of your life, dus go for it!’ - Jürgen Ingels

Jürgen Ingels iszeer hard voor de jonge ondernemers, maar hij heeft wel een punt. Is ditconcept vandaag nog relevant? Aan June om het tegendeel te bewijzen.

Uitvinder-ondernemer

Jeroen ontwierpeen badge houder waarin je een (trouw)ring kan opbergen tijdens het werk. Opzich een origineel en innovatief idee, maar kan je Jeroen op vandaag al eenondernemer noemen? Hij ziet zichzelf immers meer als uitvinder-ondernemer. Opzich geen probleem, maar dat is niet waar de leeuwen naar op zoek zijn.

Bovendien wil Jeroenvoldoende zekerheid vooraleer de stap naar het ondernemerschap te wagen. 

"U weet dat de enige zekerheid de onzekerheid is bij de ondernemer" - Conny Vandendriessche

Nog een laatstesuggestie van Bart Deconinck: "overweeg om het patent te verkopen". Slecht idee?Misschien niet! Kijk maar naar de gebroeders Spain, die 500 miljoen dollar verdiendendankzij de verkoop van hun patent op de SmileyFace.

‍Murray en Bernard Spain

Lokaal vs internationaal

Als laatstepitcher zagen we gisteren Freya Poppe. Zij heeft met Tutu Chic een lifestylelabelopgericht en wil een stap verder zetten met een nieuwe conceptstore met freakshakes.

Om dit conceptuit te bouwen vraagt ze 100.000 EUR aan de leeuwen. Hiervoor biedt ze eenparticipatie van 20% aan.

Luc Van Mol twijfeltof de omzet van 280.000 EUR wel voldoende is om de vele projecten van Freya te ondersteunen.Volgens Bart Verhaeghe is Freya met teveel zaken tegelijk bezig, waardoor ze decorebusiness van Tutu Chic, namelijk kledij, uit het oog verliest. Het lijkt Bartbeter dat Freya eerst wat gas terugneemt in plaats van snel te willen groeienen één flagstore kiest waar ze zichop kan toespitsen!

De leeuwen willenbovendien werken met de bestaande winkels en raden aan om de conceptstores watop de lange baan te schuiven. 

Zowel BartVerhaeghe als Bart Deconinck tonen interesse. Ze verschillen niet alleen vanmening over de waardering van de aandelen, maar ook over de aanpak van TutuChic. Bart Verhaeghe opteert voor een lokale flagstore, terwijl Bart Deconinck het concept op zich meteeninternationaal wil uitrollen. Bart Deconinck wint de strijd en krijgt 15% voor100.000 euro. Benieuwd of ‘La Vie En Rose’ ook het buitenland aanspreekt! 

 

Zou jij dieven betrappen op het SpotCrowd platform
Of heb je ervaring met het verkopen van patenten? 
Laat het ons weten!

‍‍Deze blog werd geschreven door Matthias Browaeys & Aelbrecht Van Damme

 

           

Misschien interesseert dit je ook

January 23, 2023
Category 3

Ik heb een winwinlening, wat nu?

Lees artikel
January 18, 2023
Category 2

Investeren via de winwinlening in 2023: geniet jij mee van de fors gestegen rentes?

Lees artikel
January 11, 2023
Category 3

Naar de bank of naar de crowd voor een lening? Of beide?

Lees artikel