Op zoek naar financiering voor je onderneming?

De winwinlening: een snelle weg naar investeerders?

Laatste update:
12/6/18
De winwinlening: een snelle weg naar investeerders?

Sommige starters hebben genoeg aan een laptop en een website, maar meestal komen er meer kosten kijken bij een eigen zaak. Schiet je eigen spaarpot tekort, maar denk je investeerders te kunnen overtuigen van je potentieel? Dan is de winwinlening misschien wel iets voor jou.

Wat is de winwinlening?

De winwinlening biedt een wettelijk kader om investeringen door particulieren in kmo’s mogelijk te maken. Vaak gaat het om de zogenoemde ‘friends, family & fools’ (FFF). Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit FFF-netwerk de tweede meest gebruikte financieringsvorm voor starters is, na de eigen spaarcenten. In principe kan echter iedereen geld steken in een veelbelovend bedrijf naar keuze.

Hoe veel kan je lenen?

Je kan verschillende winwinleningen aangaan. Je kredietverstrekker mag maximaal 50.000 euro uitlenen. In totaal kan je zo tot 200.000 euro verzamelen. De lening loopt acht jaar en je betaalt een jaarlijkse rente van 2,5%. 

Hoe pak je zoiets aan?

Tot voor kort moest je online een aanvraag indienen, waarbij ook de kredietgever zijn of haar gegevens doorspeelde. Maar sinds 2014 verlaagt het platformwww.winwinner.be de drempel. De site dient als schakel tussen starters en particulieren. Die laatsten kunnen grasduinen doorheen een lijst met bedrijven die zij willen steunen. Zij hoeven dus niet per se tot je FFF-netwerk te horen.

Wist je dat…

WinWinner zélf een startende onderneming is? Het platform werd boven de doopvont gehouden door de Oudenaardse student-ondernemer Matthias Browaeys. Zijn doel? Als matchmaker de deur naar potentiële investeerders wagenwijd openzetten! 

Waarom zouden anderen in jouw bedrijf investeren?

Die vraag kreeg je misschien al te horen van mensen rondom je. Met deze drie argumenten trek je twijfelende winwin-investeerders over de streep: 

  1. Een jaarlijkse rente van 2,5% is een pak hoger dan wat je vandaag bij een bank krijgt;
  2. Op het geïnvesteerde bedrag krijgen ze een jaarlijkse belastingvermindering van 2,5%;
  3. Slaag je er niet in om de lening terug te betalen, dan betaalt de overheid hen 30% van de lening terug via de belastingen;
  4. Je helpt een lokale kmo vooruit en geeft zo de Vlaamse economie nieuwe zuurstof.

Last but not least: enkel wie gelooft in je slaagkansen, zal geld pompen in je bedrijf. Hoe toon je je groeicapaciteit en waar moet je nog op letten? Deze blogpost geeft je zeven tips om investeerders te overtuigen.

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren