Op zoek naar financiering voor je onderneming?

Eerste werknemer aanwerven: waardevolle tips van ondernemers

Laatste update:
4/5/22
Eerste werknemer aanwerven: waardevolle tips van ondernemers

Yes! De zaken gaan goed, je klanten zijn tevreden, je onderneming is volop aan het boomen...

Maar plots wordt de groei zo groot dat je handen te kort komt om al het werk te verzetten.

Het ideale moment om je eerste werkkracht aan te werven!

Naast enthousiasme brengt een eerste medewerker aanwerven heel wat zorgen en vragen met zich mee:

  • Ben je wel klaar voor deze verantwoordelijkheid?
  • Wat zijn de kwaliteiten die je zoekt in een eerste werkkracht?
  • Hoe begin je aan deze zoektocht?  

We vroegen aan twee straffe, groeiende ondernemers om hun ervaringen met het aanwerven van een eerste personeelslid te delen en priceless tips & tricks te geven.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze partner en hr-expert Acerta.

Stef Nimmegeers, oprichter van digitaal agency Bothrs, deelt zijn ervaringen

Stef Nimmegeers - Bothrs

Stef Nimmegeers heeft samen met zijn broer iets meer dan een jaar geleden Bothrs opgericht, een experience design studio met klanten als Belfius en Roularta. De rekrutering van hun eerste werkkracht ligt nog vers in hun geheugen.

Wanneer & waarom heb je besloten om je eerste werkkracht aan te werven?

Specialisatie is zeer belangrijk voor mijn broer en mij. Als je je omringt met mensen die beter zijn in iets dan jijzelf, leer je enorm veel bij en kan je focussen op de zaken waar jij echt goed in bent.

Twee maanden na de start van onze onderneming hadden we nood aan iemand die beter was in programmeren dan wijzelf, een echte specialist. Dus gingen we op zoek naar een developer. Dankzij de aanwerving van onze eerste werkkracht boekten we echt vooruitgang met onze onderneming.

Heb je lang getwijfeld voor je deze stap durfde zetten? Zo ja, waarom? Wat heeft je overtuigd?

De aanwerving van je eerste werkkracht brengt wel wat onrust mee: Wat zal de effectieve kost zijn op jaarbasis? Hoeveel extra omzet zal deze werkkracht opleveren? ...

Er zijn heel veel zaken waar je onzeker over bent. Maar het is belangrijk dat je je hierdoor niet laat verstijven. Want zonder die goede werkkrachten zal je bedrijf niet groeien.

Hoe heb je de aanwerving aangepakt?

Mijn broer en ik hebben gebruik gemaakt van ons eigen netwerk om af te tasten of we op deze manier de geschikte persoon konden vinden. Aangezien we vanuit ons netwerk heel veel feedback kregen over potentiële werkkrachten, hebben we zo ook iemand gevonden. Op deze manier wisten we vrij zeker dat het de juiste persoon voor ons ging zijn.

Wat waren voor jou de grootste moeilijkheden tijdens dit proces?

Er zijn verschillende zaken die als startende ondernemer heel moeilijk zijn om in te schatten. Een van deze zaken is hoe je recruitment het best aanpakt. Je hebt nog geen gestructureerd interviewproces, je weet zelf nog niet goed waar je moet op letten,...

Dit zijn zaken waarbij je in het begin wel wat begeleiding kan gebruiken, want een goede eerste werkkracht aanwerven is enorm belangrijk.

Zijn er praktische hindernissen waarop je botste?

Het opmaken van contracten, Dimona-aangifte, mogelijke steunmaatregelen, ... was allemaal nieuw voor ons. Daarom hebben we ons laten helpen door een freelancer die sterker was dan ons in deze materie. Als je zelf niet sterk bent of weinig kent van deze praktische/administratieve zaken, dan is het goed om je te laten helpen door iemand die hier wel de nodige ervaring in heeft.

Wat zou je anders doen als je terug opnieuw zou beginnen?

Ik zou sneller een sterk administratief profiel aannemen, dan had ik zelf vanaf het begin minder tijd verloren aan administratieve zaken en kunnen focussen op de zaken waar ik echt goed in ben.

Daarnaast heb ik ook geleerd dat je zeer concreet moet aanduiden wat je verwacht van je werkkracht, zodat zowel hij/zij als jij later niet teleurgesteld zijn.

Welke kwaliteiten moet een eerste werknemer volgens jou zeker hebben?

Het moet een T-shaped profiel zijn, iemand die in de breedte zeer sterk is (in elk gebied een beetje thuis is) maar daarnaast ook in de diepte gespecialiseerd is (iemand die in één gebied echt een specialisatie heeft). Bijvoorbeeld : Persoon X is gespecialiseerd in product design (diepte) maar is ook commercieel ingesteld, kent iets van productmanagement, ... (breedte).

Wat is jouw advies voor een ondernemer die nu op zoek gaat naar zijn eerste werkkracht?

  1. Focus op het vinden van een T-shaped profiel die complementair is aan jou.
  2. Stel de aanwerving van je eerste werkkracht niet uit omdat je onzeker bent of tegen de administratie opziet.
  3. Communiceer jouw verwachtingen goed naar je eerste werkkracht, dan heb je achteraf minder kans op teleurstelling omdat deze persoon niet voldoet of zijn/haar focus all over the place is.

Dirk Dewulf, general manager van Unpaid, deelt zijn ervaringen

Dirk Dewulf - Unpaid

Unpaid is een onderneming die helpt om B2B-facturen te vorderen. De onderneming werd opgericht in 2016 door Jeroen De Man, als een business unit binnen zijn advocatenkantoor. Aangezien Unpaid zoveel potentieel had, heeft Dirk Dewulf dit in handen genomen in 2019 en verdergezet als een alleenstaand bedrijf. Dirk heeft sinds kort zijn eerste werkkracht aangeworven en deelt graag zijn ervaring.

Wanneer & waarom heb je besloten om je eerste werkkracht aan te werven?

Aangezien Unpaid is gegroeid uit een bestaand bedrijf, was het vanaf het begin een deel van het businessplan om zo snel mogelijk een eerste werkkracht aan te werven. Wij focussen op groei en daarom was het een logische stap om naar een marketingprofiel op zoek te gaan. Ik heb dus ook nooit getwijfeld om iemand in dienst te nemen omdat het onmogelijk was om het alleen te doen.

Hoe heb je dit aangepakt? Wat waren voor jou de grootste struikelblokken tijdens dit proces?

Op zoek gaan naar een werkkracht is op zich niet zo moeilijk. Er zijn ontzettend veel platformen en diensten waarop je je kan beroepen om iemand te vinden die binnen jouw profielbeschrijving past.

Wat wel moeilijk is, is zorgen dat alle praktische zaken die hierbij komen kijken in orde zijn. Er komen veel vragen naar boven wanneer je iemand gevonden hebt die je dan ook echt in dienst wil nemen. Vragen zoals:

Dit zijn allemaal zaken die je graag op een rijtje wil hebben maar waar je zelf voor het eerst mee in aanraking komt. Gelukkig heeft het sociaal secretariaat mij hier enorm bij geholpen.

Welke kwaliteiten moet een eerste werknemer volgens jou zeker hebben?

Het moet iemand zijn die overweg kan met wat chaos, iemand die enthousiast mee aan de kar wil trekken en zelf een entrepreneurial spirit heeft om zo samen met jou voor de groei van jouw onderneming te vechten.

Wat zou je anders doen als je terug opnieuw zou beginnen?

Momenteel zou ik niets anders doen, het is ook nog niet lang geleden sinds ik mijn eerste werkkracht heb aangeworven. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je momenteel niet oneindig veel keuze hebt tussen interessante profielen, dus als je iemand vindt die geschikt is, dan mag je heel gelukkig zijn.

Wat is jouw advies voor een ondernemer die op zoek gaat naar zijn eerste werkkracht?

Denk goed na over wat voor eigenschappen en talenten je zoekt in een werkkracht en focus daar meer op dan ervaring of opleiding. Want als je enkel kijkt naar ervaring en opleiding, dan ga je ervoor zorgen dat je keuze zeer beperkt wordt. Het belangrijkste is dat je iemand vindt die alle eigenschappen heeft en het nodige talent.

Samengevat: Wat zijn nu de do's & don'ts bij het aanwerven van je eerste werkkracht?

  1. Focus op de groei van je bedrijf, als je deze groei kan bereiken door de aanwerving van een extra werkkracht laat je dan niet verstijven door onzekerheden.
  2. Ga op zoek naar een profiel dat jou aanvult met de juiste eigenschappen & talenten, en kijk niet zozeer naar de ervaring of opleiding. Zoek iemand die overweg kan met de chaos en een ondernemende ziel heeft.
  3. Laat je ondersteunen bij de praktische & administratieve zaken door een sociaal secretariaat of een persoon met ervaring. Er komen heel wat technische zaken bij kijken die je niet meteen verwacht.
  4. Omdat een eerste werkkracht aannemen veel kan kosten, kan je gebruik maken van enkele steunmaatregelen zoals de maatregel 'Eerste Werknemer' van de rijksdienst voor Sociale Zekerheid, IBO-contract en doelgroepvermindering waardoor je duizenden euro's kan besparen.

Hulp nodig om je eerste medewerker aanwerven? Laat je adviseren door Kristof Van Yperzele van Acerta.  

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren