Op zoek naar financiering voor je onderneming?

Hoe haal je een maximaal rendement uit jouw spaargeld?

Laatste update:
11/5/18
Hoe haal je een maximaal rendement uit jouw spaargeld?

Een gemiddeld Belgisch gezin spaart tot één achtste van zijn inkomen, niet voor niets worden de Belgen de spaarkampioenen van Europa genoemd.

Met meer dan 265 miljard euro op de spaarboekjes, zou men denken dat de Belgen een succesformule gevonden hebben om hun hard verdiend geld te laten stijgen.

FOUT

De inflatie van 2016 bedraagt 2,03%, terwijl de rente tussen 0,11% en 0,2 % ligt bij meer dan de helft van de financiële instellingen. Het lijkt alsof het geld op de spaarrekeningen stilstaat of amper vooruit gaat.

Spijtig voor de investering, maar gelukkig wordt er geen verlies gemaakt en blijft de waarde van het geld stabiel,… toch? In omstandigheden waarbij de inflatie lager zou liggen dan de rente, zou dit een correcte gedachte zijn. Maar vandaag is dit niet het geval.

Voorbeeld

Stel, we nemen de rente van 0,2% op een spaarrekening, de inflatie is 2,03%. Om geen verlies te maken op het gespaard bedrag moet de inflatie lager zijn dan de rente. Hier is dat niet het geval: het verschil is 1,83%. Dit betekent dat 1,83% van het spaargeld verloren gaat. Wie dus 10 000 euro spaart, draait op een jaar al 183 euro verlies. Zelfs bij de bank met de hoogste rente van vandaag, 1,5% (incl. getrouwheidspremie) zal men een verlies van 0,53% krijgen.

 

Het spaarklimaat is niet meer zo gunstig als het vroeger was, maar gelukkig hebben de Belgen vandaag meer opties voor hun spaargeld, opties die niet per se bij de banken moeten liggen.

Het rendement van een winwinlening: een nieuwe succesformule?

Gezien zelfs de hoogste rente op een spaarrekening niet tegen de inflatie op kan, is het misschien tijd om alternatieven te zoeken. Hierbij kan een winwinlening aan een jonge onderneming een interessante optie zijn.

Zoals in onze vorige blog toegelicht geeft de winwinlening op vandaag een maximaal bruto rendement van 4,50%, zijnde een bruto rente van maximaal 2% plus een belastingkrediet van 2,5%. Wie 10.000 euro leent aan een onderneming voor een periode aan 8 jaar, krijgt hierop een totaal bruto rendement van meer dan 20%!

Bovendien heb je als leninggever recht op een waarborg van 30% op het openstaande bedrag mocht de onderneming de lening niet kunnen terugbetalen.

Zin om via een winwinlening een jonge onderneming te ondersteunen en te genieten van de vele voordelen?

Bekijk zeker dan eens de jonge starters op onze investeerderspagina.

Aarzel niet en neem contact op met WinWinner voor meer informatie!

Deze blog werd geschreven door Aelbrecht, Anastasiya & Stijn

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren