Op zoek naar financiering voor je onderneming?

Hou jij rekening met betalingsuitstel?

Laatste update:
11/5/18
Hou jij rekening met betalingsuitstel?

Van kinds af aan leren we rekenen, maar op latere leeftijd durven we soms wel eens te vergeten waarom die wiskunde nu weer zo belangrijk was, wegens te weinig tijd, andere prioriteiten of er gewoon niet bij stil te staan. Toch kan dat rekenwerk ons heel wat voordeel opleveren.

Leverancier Jos geeft zijn klanten steevast een betalingsuitstel van 30 dagen. Dit heeft een negatieve impact op zijn werkkapitaal, maar zo'n betalingsuitstel hoort er nu eenmaal bij. Jos heeft echter dringend cash nodig, en wil klant Sofie daarom een speciaal voorstel doen. Wanneer Sofie onmiddellijk zou betalen, krijgt ze 1% korting. Sofie hoeft hier niet lang over na te denken en gaat niet op het voorstel in. Iedereen weet dat hij zijn facturen steeds zo laat mogelijk moet betalen, want op die manier hou je immers zo lang mogelijk de cash in jouw onderneming. En wat is nu 1% korting?

Sofie heeft zeker een punt. Zonder de korting, is betalen op de laatste dag van het betalingsuitstel de beste keuze. Zo kan je die liquiditeiten nog gebruiken om in tussentijd andere betalingen te doen. Echter, in geval van een aangeboden korting, halen we best even ons rekentalent boven.

Door op het aanbod van Jos in te gaan, zou Sofie 1% winnen. Die 1% lijkt misschien niet veel, tot wanneer we appels met appels en peren met peren vergelijken. Sofie wint die 1% immers al op 30 dagen tijd. Willen we correct vergelijken met andere rendementen, bijvoorbeeld dat van een spaarboekje, dan moeten we het rendement op dezelfde looptijd vergelijken. In het geval van de korting, spreken we dan niet langer over een rendement van 1% maar over een rendement van 12%, op jaarbasis (1% * 12 maanden). In het huidige lage renteklimaat is dit een mooie investering. Hoewel de korting van 1% niet veel lijkt, doet Sofie er dus goed aan op het aanbod in te gaan.

Nu zou het natuurlijk kunnen zijn dat Sofie niet over voldoende cash beschikt om op dit aanbod in te gaan, maar zelfs in dat geval blijft het aanbod interessant. Sofie kan immers gebruik maken van korte termijn financiering zoals het kaskrediet, waardoor ze over voldoende middelen kan beschikken. Kaskrediet is behoorlijk duur, maar zelfs met deze dure (en misschien zelfs duurste) financieringsvorm, blijft de situatie interessant. Op jaarbasis kost het kaskrediet tussen de 7-10%, terwijl de korting 12% opbrengt! Heb je een goed zicht op jouw cashplanning en kan je daardoor gebruik maken van een iets minder flexibele financieringsvorm zoals de straight loan (met een kostprijs op jaarbasis van 3-4%), krik je jouw rendement nog verder op.

Ook Jos haalt beter de rekenmachine boven. Een korting geven van 1% lijkt misschien niet veel, maar door die korting  toe te staan in plaats van 30 dagen te wachten, loopt Jos een rendement van 12% op jaarbasis mis. Zit Jos wat krap bij kas, dan kiest ook hij beter voor een kaskrediet of een straight loan om die periode even te overbruggen, in plaats van de korting toe te staan. Leverancier of klant, een rekenmachine blijft interessant.

Jelle Van Roosbroeck

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren