Op zoek naar financiering voor je onderneming?

Overheidsmaatregelen combineren ... Het kan!

Laatste update:
11/5/18
Overheidsmaatregelen combineren ... Het kan!

Voor ondernemers

Een goed idee kan al snel uitmonden in een startup. Tegenwoordig is het hipper dan ooit om je eigen bedrijf te starten. Maar al snel word je als starter geconfronteerd met een groot probleem: Hoe ga ik mijn verhaal in hemelsnaam financieren? Het enige geld dat je al had, stak je meestal in het uitwerken en testen van je idee en de opstart van jouw onderneming. En dat ging er verdraaid vlugger door dan gedacht. Wat nu? Is het verhaal over en out?

Zeker niet.

Zoals we in een vorige blog al meegaven bestaan er initiatieven die je kunnen helpen om jouw FFF’s (friends, family & fans) te overtuigen om mee te investeren in jouw onderneming. Via de winwinlening kan je door middel van achtergestelde leningen al maximum 200.000 euro ophalen. Ben je verder bereid om echte believers te laten investeren in aandelen van je onderneming, kan je via de tax shelter voor startende ondernemingen bijkomend tot 250.000 euro ophalen.

Je leest het goed, deze twee maatregelen kunnen perfect gecombineerd worden om aan jouw volledige financieringsnood te voldoen. Heb je hiermee nog niet voldoende, vergeet dan niet dat de opgehaalde middelen aanzien worden als eigen inbreng en kunnen gebruikt worden als hefboom om andere financieringsbronnen aan te wenden, zoals bijvoorbeeld een lening bij de bank of andere voordelige maatregelen zoals de de kmo-cofinanciering (met een maximum van 350.000 euro) en de Startlening+ (=eigen inbreng x 4 met een maximum van 100.000 euro). De kmo-cofinanciering kan bovendien gecumuleerd worden met een Startlening+. Het bedrag van beide leningen samen mag evenwel niet hoger zijn dan €350.000.

Voor investeerders 

Ook particuliere investeerders kunnen optimaal gebruik maken van de winwinlening en de tax shelter voor startende ondernemingen door deze te combineren. Jaarlijks kan een particulier tot 50.000 euro via de winwinlening investeren en tot 100.000 euro via de tax shelter voor startende ondernemingen. Dit geeft een totaal van 150.000 euro aan fiscaal voordelige investeringen. Let wel, de winwinlening en de tax shelter voor startende ondernemingen kan je niet combineren in één onderneming. Een persoon die een winwinlening geeft aan een onderneming, kan immers geen aandeelhouder zijn van diezelfde onderneming. Wel kan je investeren in verschillende ondernemingen. Op deze manier kan je ook je risico als investeerder spreiden.

Voor ondernemers en investeerders

Puzzelen met overheidsmaatregelen vergt een kennis van zaken. Ondernemer én investeerder winnen beter voorafgaandelijk advies in omtrent het juiste gebruik ervan en de samenstelling van een goede financieringsmix. Kwestie van onaangename verrassingen later te vermijden.

Heb je hierover verdere vragen? Aarzel niet om WinWinner te contacteren. Wij helpen je graag verder!

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren