Op zoek naar financiering voor je onderneming?

Plan jij jouw cash?

Laatste update:
11/5/18
Plan jij jouw cash?

Liquiditeitsrisico, of het (on)vermogen je schulden op korte termijn te kunnen terugbetalen, verdient in elke onderneming de grootste aandacht. Immers, in een meerjarenplan kan je onderneming geweldig winstgevend zijn, maar wanneer je morgen de facturen niet kan betalen, is het verhaal over en uit. Cashbeheer heeft niets te maken met kosten en winst, maar met inkomsten en uitgaven. Het belangrijkste verschil tussen beide vinden we in de timing; de kost van een investering in een nieuwe machine wordt bijvoorbeeld gespreid overheen verschillende jaren via afschrijvingen, terwijl de investering wel vandaag volledig moet betaald worden, en een verzonden factuur verhoogt onmiddellijk de omzet, maar zorgt pas later (na betalingsuitstel) voor inkomsten. En mogen we er eigenlijk van uitgaan dat elke verzonden factuur wel (correct) betaald wordt?

Cashplanning is onontbeerlijk in het financieel plan van een startende onderneming. Omdat de verkoop in een startende onderneming nog niet onmiddellijk op het gewenste peil staat, is de onderneming in die fase vaak in grote mate afhankelijk van externe financieringsbronnen. Het is dan ook noodzakelijk om gedetailleerd, maand per maand, te proberen voorspellen hoe de cashpositie zal evolueren, zodat je tijdig de financieringsbronnen kan aanspreken. Immers, 

Hoe hoger de nood aan cash, hoe sterker de onderhandelpositie van de financieringsbron…

Hou in jouw cashplanning rekening met uitgaven die je vóór de gebruiksperiode reeds dient te betalen, zoals verzekeringen of licenties. Weet ook dat piekperiodes niet alleen gepaard gaan met hogere inkomsten, maar ook met een hogere nood aan voorfinanciering, en dat de uitgaven in de maanden december en juni vaak wat hoger liggen door de uitbetaling van de eindejaarspremies en het vakantiegeld. Tot slot voorzie je ook best een buffer om onverwachte tegenslagen op te vangen.

Maar ook voor mature ondernemingen blijft cashplanning een absolute noodzaak, om de korte termijn financiering te optimaliseren of cashoverschotten te ontdekken.  Wanneer je op voorhand weet dat je in bepaalde periodes met een tekort aan cash zal zitten, kan je gebruik maken van korte termijn financieringsinstrumenten zoals de straight loan of het exploitatiekrediet, die veel goedkoper zijn dan bijvoorbeeld het kaskrediet. Het kaskrediet is een zeer flexibel instrument en die flexibiliteit heeft zijn prijs, maar wie goed plant heeft die flexibiliteit niet nodig. Merk je uit de cashplanning steevast een cash-overschot, dan loont het de moeite om dit overschot op korte termijn te beleggen, zelfs in lage rente markten (wie het kleine niet eert,…). Wil je écht goed tewerk gaan, dat vergelijk je periodiek de cashvoorspellingen met de reële cijfers of de actuals. Op basis van deze informatie kan je je toekomstige financieringsnoden of cashoverschotten beter inschatten en optimaliseren. Voor het je weet, ben je een echte financial professional!

Jelle Van Roosbroeck

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren