Op zoek naar financiering voor je onderneming?

Tax shelter voor startende ondernemingen: schuilen voor de belastingen!

Laatste update:
11/5/18
Tax shelter voor startende ondernemingen: schuilen voor de belastingen!

De tax shelter voor startende ondernemingen was dit jaar één van de nieuwigheden op de belastingaangifte, en kadert binnen het beleid om ondernemerschap in Vlaanderen te ondersteunen. Het is een knap initiatief dat ervoor zorgt dat het nu nog interessanter wordt om te investeren in startende ondernemingen. 

Indien je elk jaar vloekt bij het invullen van jouw aangifte, en wat spaarcenten bij de bank hebt staan die momenteel niets opbrengen, dan vormt de tax-shelter voor startende ondernemingen wel een heel erg interessante piste.

De tax shelter, kort en bondig

Maar wat is deze tax shelter voor starters nu juist? We sommen het even voor je op.

  • Je investeert in aandelen van een jonge onderneming (= De onderneming bestaat maximum 4 jaar)
  • Je dient de aandelen 4 jaar bij te houden, zoniet wordt de belastingvermindering pro rata teruggenomen
  • Door jouw investering verwerf je maximaal 30% van de aandelen in de onderneming
  • Je kan jaarlijks tot 100.000 euro investeren
  • Je kan jaarlijks tot 45% van de investering éénmalig recupereren via de belastingaangifte in de vorm van een belastingvermindering!

> 30% belastingvermindering voor een investering in een kleine onderneming 

Dit is een onderneming met een maximale jaaromzet van 9 miljoen euro, een balanstotaal van maximaal 4,5 miljoen euro en maximaal 50 werknemers

> 45% belastingvermindering voor een investering in een micro onderneming 

Dit is een onderneming met maximale jaaromzet van 700.000 euro, een balanstotaal van maximaal 350.000 euro en maximaal 10 werknemers.

  • Iedereen kan investeren via deze maatregel, behalve de zaakvoerder!

Deze belastingvermindering wordt bovendien verhoogd met de uitgespaarde gemeentebelasting!

Begint het al te kriebelen om te investeren in een beloftevolle startup?

Praktisch voorbeeld

Je bent een particulier en je voldoet aan de voorwaarden hierboven? Dan kan je investeren in een beloftevolle startup en genieten van het hieraan gekoppelde belastingvoordeel! Ben je bv. woonachtig in Gent waar een gemeentebelasting van 7% wordt gehanteerd dan kan een investering van 20.000 euro je in dat jaar een belastingvermindering van 9,630 euro opleveren!

20.000 euro x 45% x 1,07 = 9,630 euro

En er is nog meer!

Door het enorme belastingvoordeel zouden we bijna vergeten dat de investering zelf natuurlijk ook een mooi rendement kan opleveren! Je bent deeleigenaar van de onderneming, en dat geeft je zeggenschap in de onderneming en recht op een deel van de jaarlijkse winst dat uitbetaald kan worden via dividenden. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om jouw aandelen na 4 jaar te verkopen, in ruil voor een forse meerwaarde. Op de dividenden moet je roerende voorheffing afstaan, maar de meerwaarde op aandelen is belastingvrij! De keerzijde is dat je investeert in het aandelenkapitaal van de onderneming. Aandeelhouders staan namelijk als laatste in de rij om hun geld terug te zien, wanneer het misloopt. Het komt er dus op aan om de juiste onderneming te vinden. 

Ben je op zoek naar een interessante investeringsopportuniteit? Sinds 1 september 2016 kan je hiervoor terecht bij WinWinner!

Wens je meer informatie omtrent de tax shelter voor starters? Deze kan je hier vinden!

Blog door Jelle

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren