Op zoek naar financiering voor je onderneming?

Volgend jaar minder belastingen betalen?

Laatste update:
11/5/18
Volgend jaar minder belastingen betalen?

De jaarlijkse aangifte van de personenbelasting zit er op. Wie met een boekhouder werkt, heeft nog wat extra tijd. In beide gevallen is het bedrag onderaan de aangifte vaak niet het gewenste bedrag, of kan het altijd wel wat beter. Wil je volgend jaar minder belast worden? Lees dan zeker verder.

Met de winwinlening en de tax shelter voor startende ondernemingen heeft de overheid twee instrumenten gecreëerd die een geweldige belastingvermindering kunnen opleveren. Enige vereiste: bereid zijn om een deel van jouw spaarcenten te investeren in een KMO of een startende onderneming.

De winwinlening

We hadden het al eerder over de winwinlening. Bij de winwinlening investeer je in een onderneming naar keuze, en geniet je van een dubbel rendement: Enerzijds ontvang je van de onderneming een mooie interest (2,25% per jaar) en anderzijds geniet je op het openstaande schuldsaldo (het deel van de lening dat nog niet werd terugbetaald door de onderneming) een jaarlijks belastingvoordeel van 2,5%. Dit belastingvoordeel kan je heel eenvoudig aangeven in de belastingaangifte. Het enige wat je dient in te geven is het bedrag van het openstaande saldo op 1 januari en op 31 december. 

Ging de winwinlening van start gedurende het kalenderjaar? Dan vul je enkel de stand van zaken op 31 december in. Kwam de lening tot zijn eind gedurende het kalenderjaar? Dan vul je enkel de stand van zaken op 1 januari in. 

Tax-on-web regelt de rest, en berekent aan de hand van het rekenkundig gemiddelde (op basis van de input op 1 januari en 31 december) de belastingvermindering. De maximale jaarlijkse belastingvermindering is 1.250 euro, en komt overeen met een investering van 50.000 euro.

Voorbeeld uit belastingaangifte

Tax shelter voor startende ondernemingen

Wil je graag een grotere belastingvermindering, dan biedt de tax shelter voor startende ondernemingen een geweldige oplossing. De tax shelter voor starters was dit jaar een nieuwkomer op de belastingaangifte en zorgt ervoor dat wie investeert in het kapitaal van jonge, startende ondernemingen, beloond wordt voor zijn inspanning. 

Elk jaar kan je tot 100.000 euro investeren in één of meerdere starters. Investeer je in een kleine starter, dan kan je 45% van de investering recupereren via je aangifte. Investeer je in een grote starter, dan is dit 30%. Kortom, elk jaar kan je tot 45.000 euro recupereren! Ook de investeringen in kader van de tax shelter voor starters zijn erg gemakkelijk om in te geven in de belastingaangifte via onderstaande vakken. Wil je meer weten over tax shelter voor startende ondernemingen, lees dan zeker ook deze blog!

Voorbeeld uit belastingaangifte

Blog door Jelle

Nieuwste artikels

Bekijk alle blogposts ⟶

Op zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren