Gepubliceerd op
Sep 23, 2021
laatste update:
Feb 4, 2023

WinWinner @ Slush: Episode 3 - Interview met Elise van PwC

LEES EPISODE 1 HIER - LEES EPISODE 2 HIER

WinWinner gaat naar Slush, de grootste conferentie voor start-ups in Europa, die op 4 en 5 december in Helsinki plaatsvindt. Daarom delen we hier regelmatig een update, zodat je ons bezoek aan Slush op de voet kan volgen: de voorbereiding, de start-ups die meegaan, de indrukken tijdens de beurs, de ondernemers die we ontmoeten en ten slotte de lessen die we trekken uit ons verblijf in Helsinki. Volg je mee?

In onze vorige blog kon je meer lezen over het pre-Slush event en de deelnemers, maar in deze laatste blog voor onze afreis naar Helsinki focussen we ons op de organisator van het voorbereidingsevent op Slush. We spraken met Elise Carton van PwC, global partner van Slush.


Elise, bedankt dat je tijd wou vrijmaken voor ons. Kan je om te beginnen misschien wat meer vertellen over PwC?

Elise Carton: “PwC doet consultancy-opdrachten voor en geeft financieel advies aan bedrijven. Zowel start-ups als grote bedrijven kunnen klant worden bij ons. Binnen het bedrijf zijn er verschillende takken, waaronder Tax, Audit, Legal en Advisory. Daarnaast bieden we ook diensten om onze klanten te ondersteunen in de huidige omgeving van digitalisering en snel evoluerende technologieën. We geven dus voornamelijk financieel en digitaal advies aan onze klanten.”


En hoe ziet jouw functie er dan uit?

Elise Carton: “Ik maak deel uit van de afdeling Deals, die zich hoofdzakelijk bezighoudt met fusies en overnames. Het op punt zetten van financiële modellen, het maken van waarderingen en het challengen van businessplannen, het behoort allemaal tot mijn takenpakket. Het laatste jaar heb ik dit vooral gedaan voor start-ups en scale-ups. Daarnaast ben ik ook bezig met hoe we als bedrijf omgaan met start-ups en scale-ups in België, en de rest van Europa. We zorgen namelijk voor een nauwe samenwerking en alignering met onze Europese collega’s om zo start-ups beter te ondersteunen bij internationalisatie.”


Wat doet PwC concreet voor start-ups en scale-ups in de context van het WinWinner-partnership?

Elise Carton: “PwC werkt samen met ondernemers met als doel de robuustheid van hun financiële plannen te versterken. De initiële input komt hierbij van de ondernemer, die zijn bedrijf het best kent. Onze rol bestaat erin het businessplan te challengen; we stellen de moeilijke vragen op voorhand zodat de ondernemers voorbereid zijn als ze deze moeilijke vragen krijgen van bijvoorbeeld een bank of een potentiële investeerder.

We doen dit enerzijds om ondernemerschap te steunen want start-ups en scale-ups spelen een belangrijke rol in het huidige economische landschap dat gedreven wordt door constant evoluerende technologieën. Anderzijds is dit ook interessant voor de grotere corporates en meer mature organisaties die klant zijn bij ons. Zij zijn namelijk vaak op zoek naar innovatie, en de jongere, behendige ondernemingen kunnen hen dit bieden.

De jongere ondernemingen krijgen op deze manier toegang tot een netwerk dat hen faciliteert om hun klantenportefeuille uit te breiden, hen toegang biedt tot nieuwe distributiekanalen of meer inzichten in industriespecifieke kennis oplevert. PwC streeft ernaar om een bruggenbouwer te zijn voor het maken van deze connecties.”


Kan je wat meer vertellen over het pre-Slush event?

Elise Carton: “PwC is de eerste global partner van Slush. Dit betekent dat alle landen in het PwC-netwerk deel uitmaken van dit partnership. Binnen dit kader organiseerden we met PwC België een pre-Slush event waarop start-ups hun product konden voorstellen aan ons netwerk van corporates en mogelijke investeerders. Het organiseren van dit event toont opnieuw aan dat PwC een belangrijke rol wil spelen in het samenbrengen van start-ups, corporates en investeerders.”

Voor het event controleerden we de pitchende ondernemingen natuurlijk op hun maturiteit en de fit met het publiek. Het moest uiteraard relevant blijven voor iedereen. Zowel het publiek als een jury bepaalden wie de winnaar werd. Uiteindelijk won Virovet een ticket naar Slush, waar ze ook een pitch-podium krijgen om hun verhaal te vertellen.”

Lees hier meer over het pre-Slush event.

Wat is jouw visie op Slush?

Elise Carton: “Het is een enorm aantrekkelijk podium voor groeiende bedrijven. Er lopen heel wat interessante mensen rond, contacten leggen is dan ook een belangrijk agendapunt voor velen! Slush doet de bezoekers beseffen dat internationalisatie cruciaal is voor start-ups, dat ze het start-up-ecosysteem Europees moeten zien. Voor Belgische groeibedrijven is alleen de Belgische markt vaak te klein, evenementen zoals Slush kunnen hen helpen om internationaal te schalen.”


Wat doet PwC op Slush?

Elise Carton: “Het is een ideale gelegenheid om onze rol als bruggenbouwer tussen corporates enerzijds en groeiende start-ups en scale-ups anderzijds in de praktijk te brengen. We stellen er onze Europese programma’s voor en tonen wat we precies doen voor jonge, groeiende ondernemingen. Dit doen we via verschillende tracks. We bieden een executive track, een start-up track en een next-gen track aan. We geven specifieke workshops zodat we de verschillende doelgroepen van deze tracks zo concreet mogelijk verder kunnen helpen. Ik kijk er alvast naar uit!”

LEES EPISODE 1 HIER - LEES EPISODE 2 HIER

Misschien interesseert dit je ook

January 23, 2023
Category 3

Ik heb een winwinlening, wat nu?

Lees artikel
January 18, 2023
Category 2

Investeren via de winwinlening in 2023: geniet jij mee van de fors gestegen rentes?

Lees artikel
January 11, 2023
Category 3

Naar de bank of naar de crowd voor een lening? Of beide?

Lees artikel