Investeringsproject
Winwinlening
Limburg
Riemst
Groenten & Fruit

Marna

Groente- en fruitgroothandel Marna viert dit jaar haar 30e verjaardag en heeft ondertussen al heel wat naamsbekendheid verworven in de sector. Efficiëntie is het ordewoord voor de ervaren zaakvoerder Patrick Peumans en zijn team: de juiste hoeveelheid groenten en fruit aankopen aan de juiste prijs op het juiste moment is cruciaal om te hoge kosten en verspilling te vermijden. Marna is op zoek naar financiering om de periode tussen de aan- en verkoop van groenten en fruit te overbruggen en om de logistiek beter te organiseren. Ontdek hier hoe jij kan investeren in deze ambitieuze onderneming!
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken.

Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies. 

Marna

is op zoek naar een totaalbedrag van

70000

Je kan investeren vanaf €5.000 per lening. Vul het formulier hieronder in om vrijblijvend in contact te komen met de ondernemer.

€5.000

reeds opgehaald

De investeringscampagne van

Marna

is afgelopen

Bekijk de andere campagnes

€5.000

reeds opgehaald

Te laat!

Marna

vond haar ambassadeurs al.

Bekijk de andere campagnes

Investeringsvoorwaarden

Winwinlening

type lening

Jaarlijkse aflossing

terugbetaaltermijn

4,25%

jaarlijks bruto rendement

8 jaar

looptijd

30%

waarborg

€5.000

minimale investering

In een notendop

- Groente- en fruitgroothandel die al 30 jaar bestaat
- Zoveel mogelijk rechtstreeks bij de telers aankopen om hen een eerlijke prijs te bieden
- Zaakvoerder Patrick Peumans heeft veel ervaring in de sector: runt nog een landbouwbedrijf
- Team van 7 mensen
- Dit jaar meer dan 800 klanten bediend
- Financiering voor werkkapitaal: overbrugging tussen aankoop en verkoop + organiseren logistiek

Waarom Marna?

Toen Patrick Peumans in 2016 zag dat de groente- en fruitgroothandel Marna over te nemen was, besliste hij om naast zijn landbouwbedrijf ook Marna te runnen. Patrick heeft namelijk zelf nog een aardappelbedrijf, maar vanuit de vaststelling dat je als producent maar weinig invloed hebt op de prijzen van je producten, besliste hij om Marna over te nemen. Hij besliste om de onderneming, die op dat moment al 27 jaar bestond, verder uit te bouwen.

"Ik zag een echte surplus in het overnemen van Marna omdat je als groothandel toch iets dichter bij de eindklant komt dan als producent én omdat de onderneming na 27 jaar al een stevige naam in de sector was." - Patrick Peumans, zaakvoerder Marna

Activiteit

Marna is een groente- en fruitgroothandel die haar breed productenassortiment voornamelijk doorverkoopt aan kleinhandelaars, marktkramers en horecazaken. Dit gebeurt deels op de Brusselse Vroegmarkt, waar professionelen verse producten kunnen aankopen om ze verder te verkopen aan hun klanten.

Om een zo goed mogelijke service te bieden doet Marna naast de verkoop op de Vroegmarkt ook aan leveringen bij klanten. Met het oog op efficiëntie gebeuren deze leveringen doorgaans 's nachts want zo worden files vermeden.

Een andere focus op efficiëntie ligt in de aankoop van de producten door Marna. Patrick let aandachtig op de periode en hoeveelheid van de aankoop: die moeten beide juist zitten om te vermijden dat er voedsel moet weggegooid worden. Op die manier heeft Patrick de stortkosten van Marna sinds de overname al flink kunnen doen dalen.

Uiteraard let Patrick bij de aankoop van de groenten en het fruit ook op de prijzen, die elke dag kunnen fluctueren. Slim aankopen op het juiste moment aan de juiste prijs is dan ook het doel. Want met de grote volumes waarmee Marna werkt, kan een paar eurocent meer of minder per kilo al een groot verschil maken op de eindfactuur.

"Waar mogelijk kopen we onze producten rechtstreeks bij de teler aan. Op die manier krijgen de telers een hogere prijs dan wanneer ze hun producten via de veiling zouden verkopen. Langs de andere kant is het ook voor ons ook goedkoper dan het aankopen van groenten en fruit bij de veiling." - Patrick Peumans, zaakvoerder Marna

Team

Patrick Peumans

Het team van Marna bestaat uit 7 mensen. Zaakvoerder Patrick Peumans groeide op als landbouwerszoon en heeft vandaag nog altijd een aardappelbedrijf.

Een drietal jaar geleden nam hij Marna over en met zijn ervaring in en kennis van de sector is het zijn ambitie om de onderneming verder te laten groeien. Bij Marna is Patrick verantwoordelijk voor de aankoop en de logistiek.

Op het kantoor is er nog iemand die de bestellingen en de facturatie opvolgt en er is ook nog een halftijdse boekhouder. De andere werknemers zijn orderpickers: zij zetten de bestellingen klaar en laden en lossen de vrachtwagens.

Klanten

De klanten van Marna zijn zelf professionelen die groenten en fruit komen aankopen bij de groothandel om deze producten verder te verkopen aan hun klanten. De klanten van Marna zijn bijvoorbeeld (leveranciers van) horecazaken, marktkramers, speciaalzaken voor groenten en fruit en kleinhandelaars. Een bekende naam onder de klanten is Oresto, dat voeding verdeelt aan horecazaken.

Zoals eerder vermeld bestond Marna al 27 jaar toen Patrick de groothandel zo'n 3 jaar geleden overnam. De onderneming heeft ondertussen al een stevig klantenbestand uitgebouwd: dit jaar bediende de onderneming meer dan 800 verschillende klanten. Momenteel bekijkt de onderneming zelfs of een uitbreiding naar het buitenland mogelijk is.

Activiteit

Team

Klanten

Pers

Investeer mee in

Marna

Marna is ondertussen al een gevestigde waarde in de groente- en fruitsector. De onderneming wil haar groei verderzetten en is op zoek naar financiering om deze groei te ondersteunen.

Concreet zoekt de onderneming 70.000 euro via winwinleningen om meer werkkapitaal te verzamelen. Dit zal gebruikt worden om de periode tussen de aankoop van de groenten en het fruit en de verkoop ervan te overbruggen. Op die manier wordt vermeden dat Marna haar facturen niet zou kunnen betalen indien klanten van de onderneming (te) laat zouden betalen. Het bijkomend werkkapitaal zal ook gebruikt worden om het logistieke aspect van de onderneming beter te organiseren.

Investeer jij mee in een onderneming die erg ervaren is in de groente- en fruitsector, die inzet op een goede service door haar aanwezigheid op de Vroegmarkt te combineren met leveringen bij klanten en die telers een eerlijke prijs voor hun producten wil geven? Neem dan contact met ons op!

Updates

31/7/19

Informatienota Marna

Veelgestelde vragen voor investeerders

Wat is de winwinlening?

De winwinlening is een achtergestelde lening met een looptijd van 8 jaar, waarbij Vlaamse ondernemingen tot 200.000 euro kunnen ontlenen bij Vlaamse particuliere investeerders. De interest is minimaal 1% en maximaal 2% en de investeerder ontvangt ook een jaarlijks belastingkrediet van 2,5%. Daarnaast heeft de investeerder recht op een waarborg van 30% op de verloren hoofdsom in geval van falen.

Hoeveel kost het voor mij om te investeren via WinWinner?

Investeren via WinWinner is voor de investeerder volledig gratis. De administratie- en begeleidingskosten voor het afsluiten van een investering liggen volledig bij de onderneming zelf.

Wat betekent de 30% waarborg bij de winwinlening?

Als de ondernemer het bedrag niet kan terugbetalen wegens een faillisement, onvermogen, vrijwillige of gedwongen ontbinding, kan je een schrapping van de lening vragen bij de overheid via de instantie PMV. Als de lening geschrapt wordt, kan het bedrag van de hoofdsom dat definitief verloren is gegaan voor 30% gerecupereerd worden door middel van een belastingkrediet.

Wanneer kan de waarborg van 30% opgevraagd worden?

Indien blijkt dat de onderneming waaraan je geleend hebt de winwinlening  niet meer zal kunnen terugbetalen, kan je een schrapping van de winwinlening aanvragen bij PMV. Investeerders zullen in hun aangifte personenbelasting het totaal verlies moeten opgeven om recht te hebben op de waarborg van 30%.

Moet ik belastingen betalen op het rendement dat ik ontvang op de lening?

Van de 2% interest die je van de onderneming ontvangt wordt zoals bij andere inkomsten van kapitalen en roerende goederen nog 30% roerende voorheffing afgehouden. Deze roerende voorheffing wordt door de onderneming betaald. Bij een interest van 2% ontvang je dus uiteindelijk 1,4% netto interest. Het totale nettorendement inclusief 2,5% belastingkrediet is dus 3,9%.

Kan ik zien hoe lang de campagne van een onderneming nog loopt?

Een WinWinner campagne staat gemiddeld 60 dagen online. In de informatienota van de onderneming kan je zien wat de start- en einddatum van de campagne is.

Kan ik ook vanuit Brussel, Wallonië of het buitenland investeren?

Nee, enkel particulieren die in het Vlaams Gewest gevestigd zijn, kunnen investeren via de winwinlening.

Waarom investeren via WinWinner?

4,25% jaarlijks rendement
30% waarborg via de overheid
€0 kosten voor investeerder
Screening van dossiers
Administratieve ontzorging

Bekijk ook de campagne op

Ga naar Hello Crowd

Kom in contact met deze onderneming

Je hebt nog
00
dagen om te investeren
Of
bekijk de andere campagnesOp zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren
Sluiten

Contacteer deze onderneming en bespreek de investeringsmogelijkheden.

Bedankt, we hebben uw contactaanvraag succesvol ontvangen.

Oops! Something went wrong while submitting the form