Investeringsproject
Winwinlening
Oost-Vlaanderen
Gent
Meubels

Timmerwerkt

Nieuwkomers in ons land de kans geven om op een laagdrempelige manier toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt, dat was het doel van zelfstandig meubelmaker Hans Gruyaert en opvoeder Olivier Provost toen ze met Timmerwerkt startten. Deze vzw maakt meubels op maat met nieuwkomers in België. Samen realiseerden ze al verschillende projecten, van kleine boekenkasten tot een groot project voor de Arteveldehogeschool in Gent. Timmer jij mee aan een warmere samenleving? Bekijk hier de groeiplannen van Timmerwerkt!
Wat is een WinWinner campagne?

Via WinWinner kunnen ondernemers hun ambitieuze groeiplannen met hun netwerk delen om hun ambassadeurs te laten investeren via voordelige leningen zoals de winwinlening. Zo kan de ondernemer verder groeien en haar plannen waarmaken. We brengen je graag in contact met de onderneming om de voorwaarden van de lening te bespreken.

Lenen aan KMO's omvat altijd een risico van kapitaalverlies. 

Timmerwerkt

is op zoek naar een totaalbedrag van

110000

Je kan investeren vanaf €5.000 per lening. Vul het formulier hieronder in om vrijblijvend in contact te komen met de ondernemer.

€77.500

reeds opgehaald

De investeringscampagne van

Timmerwerkt

is afgelopen

Bekijk de andere campagnes

€77.500

reeds opgehaald

Te laat!

Timmerwerkt

vond haar ambassadeurs al.

Bekijk de andere campagnes

Investeringsvoorwaarden

Winwinlening

type lening

Jaarlijkse aflossing

terugbetaaltermijn

4,25%

jaarlijks bruto rendement

8 jaar

looptijd

30%

waarborg

€5.000

minimale investering

Door de grote interesse van potentiële investeerders werd in samenspraak met Timmerwerkt besloten om het kredietbedrag van de bank in de mate van het mogelijke te vervangen door winwinleningen. Meer info hierover vind je in (de aanvulling op) de informatienota onder 'Updates'. Neem gerust contact met ons op bij verdere vragen.

Waarom Timmerwerkt?

Hans Gruyaert, een zelfstandig meubelmaker, ging in 2017 op zoek naar een manier om zijn activiteiten open te stellen voor vluchtelingen die in België zijn terechtgekomen. Hij wilde hiermee zijn steentje bijdragen aan een oplossing voor de moeilijke weg die hen te wachten staat op de Belgische arbeidsmarkt.

"Ik wilde nieuwkomers de kans bieden om op een laagdrempelige manier een goede job te vinden. Het project moest een tegengewicht vormen voor de administratieve mallemolen waarin nieuwkomers hier terechtkomen." - Hans Gruyaert

Hans kwam met zijn plannen in contact met Olivier Provost, een opvoeder met heel wat ervaring in het begeleiden van kwetsbare doelgroepen. Samen beslisten Hans en Olivier om vzw Timmerwerkt op te richten: een meubelatelier om samen met nieuwkomers meubels op maat te maken. Timmerwerkt werkt zo laagdrempelig mogelijk en geeft nieuwkomers de kans om hun talenten en sociale vaardigheden aan te scherpen. Tegelijk zijn meubels op maat erg gegeerd door interieur-lovers.

Veel Vlamingen beseffen vaak niet wat het betekent om helemaal niks te hebben. We onderschatten hoeveel competenties en talenten er ons land binnenkomen via gemotiveerde vluchtelingen.” – Olivier Provost, co-oprichter Timmerwerkt

Activiteit

Timmerwerkt maakt meubels op maat, samen met nieuwkomers. Het gaat hierbij niet altijd om conventionele meubels: er wordt volop gespeeld met kleur, houtsoorten en vormen.

Klanten kunnen telkens rekenen op een origineel design dat in overleg met Timmerwerkt tot stand komt. En ook dat is een bewuste keuze: Timmerwerkt neemt de tijd voor persoonlijk contact met de klant om helemaal mee te zijn met wat de klant precies voor ogen heeft. De vzw staat ook in voor de levering en plaatsing van de meubelstukken.

“Schrijnwerker en meubelmaker zijn knelpuntberoepen. Met onze activiteiten willen we dan ook wat druk wegnemen van de arbeidsmarkt. Door onze open en heldere aanpak maken we samen speelse en betaalbare meubels. We zetten in op persoonlijkheid en menselijkheid; de interactie onder elkaar en met klanten maakt ons verhaal authentiek.” – Hans Gruyaert, co-oprichter Timmerwerkt

Voor de nieuwkomers betekent een job niet alleen een bron van inkomsten. Het is ook een kans om hun talenten in te zetten, hun Nederlands te verbeteren, hun sociale vaardigheden aan te scherpen, een eerste ervaring op de Belgische arbeidsmarkt op te doen en sociale rechten op te bouwen. Timmerwerkt helpt de vluchtelingen ook bij het contact met overheidsorganisaties en bij de vaak ingewikkelde administratie. Er is namelijk geen statuut op maat voor hen.

“We zijn een vzw maar we willen dat Timmerwerkt zelfbedruipend werkt. Het is niet de bedoeling om de subsidietoer op te gaan.” – Hans Gruyaert, co-oprichter Timmerwerkt

Team

Het verhaal achter Timmerwerkt begon bij Hans Gruyaert en Olivier Provost. Hans was een zelfstandig meubelmaker die een manier zocht om zijn activiteiten te delen met nieuwkomers in België. Olivier had als opvoeder dan weer al veel ervaring met de begeleiding van kwetsbare doelgroepen, en dit in de jeugd- en sociaal-artistieke sector.

Hans en Olivier

Ondertussen maakt Timmerwerkt al ongeveer een jaar meubels in een atelier in Zottegem. Daarnaast staat Hans ook in voor het commerciële verhaal van Timmerwerkt, terwijl Olivier naast het meubelwerk voornamelijk de nieuwkomers begeleidt. In 2018 waren er 6 nieuwkomers die als vrijwilliger bij Timmerwerkt aan de slag gingen. Eén van hen is ondertussen vast in dienst.

Omwille van administratieve regels en een kluwen van organisaties is het niet eenvoudig om mensen aan de slag te krijgen. Timmerwerkt stak in haar eerste jaar heel wat tijd en energie in het opbouwen van de juiste contacten en het bekendmaken van Timmerwerkt bij relevante instanties (OCMW, VDAB,...), en daarnaast natuurlijk in het creëren van heel wat toffe meubels.

“We groeien, maar zijn absoluut bereid om om te gaan met de vertraging die werken met vluchtelingen met zich meebrengt. Veel werkgevers laten zich afschrikken door taal- en cultuurbarrières, maar dat is allemaal overkomelijk. Wij focussen ons op de motivatie en talenten van nieuwkomers.” – Olivier Provost, co-oprichter vzw Timmerwerkt

Klanten

Er is alvast heel wat vraag naar de unieke en frisse meubels van Timmerwerkt. In 2018 werkte de organisatie zo'n 30 projecten af. Zowel particuliere klanten -van keukens, over boekenwanden tot badkamermeubels- als grotere spelers zoals de Arteveldehogeschool in Gent klopten bij Timmerwerkt aan voor het uitvoeren van een meubelproject.

"Timmerwerkt dacht met ons mee bij wat voor hen toch wel een grotere opdracht was. De mensen van Timmerwerkt communiceerden vlot, direct én transparant en waren bovendien erg behulpzaam bij specifieke wensen tijdens en na de uitvoering van de werken." - Goedele Van Egghen, Arteveldehogeschool
De omzet van de tweede helft van 2018 lag meer dan 5 keer zo hoog als de omzet van de eerste helft van dat jaar.


Activiteit

Team

Klanten

Pers

Investeer mee in

Timmerwerkt

Momenteel huist Timmerwerkt in een atelier in Zottegem, maar er zijn concrete plannen om te verhuizen naar Gent.

"We merken dat onze doelgroep -zowel nieuwkomers als potentiële klanten- toch eerder in de stedelijke omgeving van Gent zit. We vonden al een geschikt pand, maar er moet nog heel wat gebeuren om er een operationeel meubelatelier van te maken." - Hans Gruyaert, co-oprichter Timmerwerkt

Om de plannen om te verhuizen naar Gent waar te maken is Timmerwerkt op zoek naar financiering. Via winwinleningen wil de organisatie 50.000 euro ophalen. Deze extra financiële middelen zullen gebruikt worden voor de basisinrichting van het atelier in Gent.

Word jij ambassadeur van deze vzw die verder wil timmeren aan een warmere samenleving? Investeer nu mee in Timmerwerkt vzw!

Updates

14/5/19

Aanvulling informatienota Timmerwerkt

23/4/19

Timmerwerkt bij de Meest Inspirerende Sociale Starters van Gent

Vorige week riep De Startersfabriek Timmerwerkt uit tot een van de Meest Inspirerende Sociale Starters van Gent. Met deze prijs, tot stand gekomen in samenwerking met De Sociale Innovatiefabriek en bedrijvencentrum De Punt, kan Timmerwerkt rekenen op een jaar lang begeleiding bij het verder uitwerken van haar concept.

De Timmerwerkt-campagne werd overigens ook opgepikt door Made In Oost-Vlaanderen. Dit artikel geeft alvast meer zichtbaarheid aan Timmerwerkt en haar zoektocht naar financiering! Klik hier om het volledige artikel op Made In Oost-Vlaanderen te bekijken.

23/4/19

Informatienota Timmerwerkt

Veelgestelde vragen voor investeerders

Wat is de winwinlening?

De winwinlening is een achtergestelde lening met een looptijd van 8 jaar, waarbij Vlaamse ondernemingen tot 200.000 euro kunnen ontlenen bij Vlaamse particuliere investeerders. De interest is minimaal 1% en maximaal 2% en de investeerder ontvangt ook een jaarlijks belastingkrediet van 2,5%. Daarnaast heeft de investeerder recht op een waarborg van 30% op de verloren hoofdsom in geval van falen.

Hoeveel kost het voor mij om te investeren via WinWinner?

Investeren via WinWinner is voor de investeerder volledig gratis. De administratie- en begeleidingskosten voor het afsluiten van een investering liggen volledig bij de onderneming zelf.

Wat betekent de 30% waarborg bij de winwinlening?

Als de ondernemer het bedrag niet kan terugbetalen wegens een faillisement, onvermogen, vrijwillige of gedwongen ontbinding, kan je een schrapping van de lening vragen bij de overheid via de instantie PMV. Als de lening geschrapt wordt, kan het bedrag van de hoofdsom dat definitief verloren is gegaan voor 30% gerecupereerd worden door middel van een belastingkrediet.

Wanneer kan de waarborg van 30% opgevraagd worden?

Indien blijkt dat de onderneming waaraan je geleend hebt de winwinlening  niet meer zal kunnen terugbetalen, kan je een schrapping van de winwinlening aanvragen bij PMV. Investeerders zullen in hun aangifte personenbelasting het totaal verlies moeten opgeven om recht te hebben op de waarborg van 30%.

Moet ik belastingen betalen op het rendement dat ik ontvang op de lening?

Van de 2% interest die je van de onderneming ontvangt wordt zoals bij andere inkomsten van kapitalen en roerende goederen nog 30% roerende voorheffing afgehouden. Deze roerende voorheffing wordt door de onderneming betaald. Bij een interest van 2% ontvang je dus uiteindelijk 1,4% netto interest. Het totale nettorendement inclusief 2,5% belastingkrediet is dus 3,9%.

Kan ik zien hoe lang de campagne van een onderneming nog loopt?

Een WinWinner campagne staat gemiddeld 60 dagen online. In de informatienota van de onderneming kan je zien wat de start- en einddatum van de campagne is.

Kan ik ook vanuit Brussel, Wallonië of het buitenland investeren?

Nee, enkel particulieren die in het Vlaams Gewest gevestigd zijn, kunnen investeren via de winwinlening.

Waarom investeren via WinWinner?

4,25% jaarlijks rendement
30% waarborg via de overheid
€0 kosten voor investeerder
Screening van dossiers
Administratieve ontzorging

Bekijk ook de campagne op

Ga naar Hello Crowd

Kom in contact met deze onderneming

Je hebt nog
00
dagen om te investeren
Of
bekijk de andere campagnesOp zoek naar groeifinanciering?

Ik zoek financiering

Investeren in groeibedrijven?

Ik wil investeren
Sluiten

Contacteer deze onderneming en bespreek de investeringsmogelijkheden.

Bedankt, we hebben uw contactaanvraag succesvol ontvangen.

Oops! Something went wrong while submitting the form