Tech

FCE Liso

Van droom naar realiteit: FCE Liso bouwt de “Tesla van het water”

Bij botenbouwer FCE Liso hadden ze een droom: ‘s werelds eerste volledig elektrische speedboot op de markt brengen. Want de markt van elektrische vervoersmiddelen groeit en Liso wou maar wat graag -letterlijk- op die golf springen en de “Tesla van het water” produceren.

Dirk De Munter, oprichter van Liso, had meerdere modellen (sportief, luxueus, familiegericht) in gedachten om verschillende doelgroepen te bereiken. Het bedrijf bouwde succesvol op enkele maanden tijd een prototype. Na uitvoerige tests bepaalden ze bij Liso welke wijzigingen nodig waren om de boot nog te verbeteren en op de markt te brengen.

Een van de ontwerpen van Liso

Maar om zijn dromen waar te maken had Dirk nood aan expertise, een netwerk en uiteraard het startkapitaal. De kosten voor de research, het ontwerp en het effectief produceren van de boot kunnen namelijk snel oplopen.

Eerst de cijfers op orde zetten...

Liso besliste om een beroep te doen op WinWinner om de nodige financiering op te halen. Nadat Dirk ons zijn ambitieuze plan uitgelegd had, bekeken we tijdens de kick-off-meeting het financiële plaatje: de inkomsten en uitgaven, de nodige investeringen, de cashflowplanning…

Daaruit kwam een duidelijke financieringsbehoefte naar boven om de productie te kunnen opstarten, alsook de financiële mix waarmee we die nood konden opvullen. Om privé-investeerders aan te kunnen trekken maakten we vervolgens een waardering op met onze partner PwC en zorgden we voor de juiste juridische structuur.

… en dan het verhaal vertellen...

Op basis van het boeiende ondernemersverhaal van Dirk en zijn ambitieuze droom lanceerden we een publieke campagne om potentiële investeerders aan te trekken. We schreven het Liso-verhaal duidelijk uit, met nadruk op de kwaliteiten van Liso en de opportuniteiten voor investeerders.

Zo kon je in de campagne de absolute troeven ontdekken van Liso: lichte elektrische/fuel-cell hybride vaartuigen die gefabriceerd worden met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. De Tesla van het water!

...om de financieringsronde succesvol af te sluiten!

Om de campagne van Liso nog meer in de kijker te zetten organiseerden we een exclusief investeerdersevent, waar meer dan 30 personen aanwezig waren.

De interesse bij de investeerders op het evenement was duidelijk en uiteindelijk heeft een viertal investeerders met een netwerk in de bootsector en een complementaire expertise geïnvesteerd in aandelen. Zo konden ze genieten van de voordelen van de Tax Shelter. Een win-win voor beide partijen!

5 september: de lancering van ‘s werelds eerste volledig elektrische speedboot door Liso

En de campagne van Liso loonde: op 5 september zag de onderneming haar droom in vervulling gaan. De trotse CEO Dirk kon de eerste volledig elektrische speedboot ter wereld voorstellen in het MAS in Antwerpen. Hij bedankte ook WinWinner voor de inspanningen:

Lees meer succescases zoals deze

Planet Pasta // Planet Yoghurt

Horeca
Lees meer over deze case