Industrie

Timmerwerkt

Timmerwerkt is een meubelatelier dat samen met nieuwkomers in ons land meubels op maat maakt voor haar klanten. De vzw werd opgericht door Hans Gruyaert, vroeger een zelfstandig meubelmaker, en Olivier Provost, die heel wat ervaring heeft in de sociale sector. Samen startten ze met Timmerwerkt om nieuwkomers in ons land de kans te geven om deel uit te maken van de arbeidsmarkt.

Verhuizen kost geld

Hans en Olivier startten met hun meubelatelier in Zottegem, maar ze stelden vast dat een verhuis naar de regio rond Gent nodig was om dichter bij hun doelgroepen -zowel nieuwkomers als potentiële klanten- te zijn. Maar voor hun nieuw atelier hadden ze machines nodig. En zo’n machinepark kost natuurlijk een pak geld.


Start van een sprong in het onbekende

Daarom gingen Hans en Olivier op zoek naar financiering. Via een kennis kwamen ze bij WinWinner terecht. “Ik had geen ervaring met het ophalen van financiering, dus het bijwonen van het WinWinner-bootcamp over netwerkfinanciering was voor ons een sprong in het onbekende,” blikt Hans terug op de start van het WinWinner-traject van Timmerwerkt.

Matthias in actie tijdens een van onze bootcamps
“Maar we hadden vertrouwen in ons verhaal. Vooral de voorwaarden van de winwinlening -met voordelen voor beide partijen- en het feit dat we die winwinleningen zouden gebruiken om een banklening los te krijgen, waren de belangrijkste redenen om de sprong te wagen.” - Hans Gruyaert

Na het bootcamp startte het WinWinner-traject van Timmerwerkt pas echt; we gingen samen met Timmerwerkt door de cijfers en financiële voorspellingen van het meubelatelier en kwamen uit op een totale financieringsnood van 100.000 euro.

De helft van dat bedrag zou via het publiek opgehaald worden, met als doel een banklening voor de andere helft binnen te halen. “Dankzij de WinWinner-campagne kregen we ook een beter zicht op onze financiële situatie en op de manieren waarop we geld konden ophalen,” merkt Hans op.

 

Ready, set, campagne!

Eens alle voorbereidingen van de campagne op punt stonden, was het zover: de Timmerwerkt-campagne werd met toeters en bellen gelanceerd! En de campagne werd goed onthaald, weet Hans nog: “De communicatie verliep vlot en snel en we hoorden van verschillende mensen in ons netwerk interesse om te investeren via de winwinlening.”

Je campagne verspreiden met de juiste boodschap is cruciaal

Timmerwerkt sloeg de nagel op de kop tijdens haar Ambassador Night

Om alle geïnteresseerden juist te informeren en samen te brengen, organiseerde Timmerwerkt een Ambassador Night in het Gentse bedrijvencentrum De Punt. Tijdens dit event gaf Timmerwerkt meer uitleg over haar werking en groeiplannen. Met WinWinner waren we ook aanwezig om meer toelichting te geven over de winwinlening.

“De Ambassador Night was eigenlijk het kantelpunt van onze campagne. Erna kwam alles in een stroomversnelling en gingen veel geïnteresseerden over tot een effectieve investering.”

Hans merkte ook op dat een partij die je begeleidt bij de financieringszoektocht een meerwaarde is: “Het feit dat we samenwerkten met WinWinner, dat ons begeleidde bij het ophalen van leningen en investeerders te woord stond, gaf onze financieringszoektocht extra geloofwaardigheid.”

 

€77.500 aan winwinleningen, een bijkomende banklening én een nieuw atelier voor Timmerwerkt!

Dat de Ambassador Night van Timmerwerkt een kantelpunt in de campagne was, stelden we ook bij WinWinner vast: na het event konden we in totaal via 11 investeerders €77.500 euro aan winwinleningen voor Timmerwerkt registreren. Dat is meer dan de helft meer dan het oorspronkelijke doelbedrag van 50.000 euro! De banklening voor het resterende bedrag werd vervolgens ook toegezegd.

En daar zijn ze bij Timmerwerkt natuurlijk erg trots op: “Ongelooflijk mooi dat al die mensen geloven in ons verhaal en zelfs bereid zijn om erin te investeren. We zien het als een bevestiging van de crowd dat we goed bezig zijn en dat doet heel veel deugd,” vertelt Hans.

Dankzij de opgehaalde financiering kon Timmerwerkt haar plannen om te verhuizen nog vóór juli 2019 waarmaken; je vindt het meubelatelier van Timmerwerkt tegenwoordig in Evergem, vlakbij Gent. “Na een periode van alles installeren zijn we klaar om weer productief te worden en verder te timmeren aan een warmere samenleving,” kijkt Hans optimistisch naar de toekomst.

Lees meer succescases zoals deze

Fabrique Fantastique

Entertainment & vrije tijd
Lees meer over deze case