Gepubliceerd op
Mar 17, 2022
laatste update:
Feb 4, 2023

Investeren via de winwinlening in 2022

De geüpdatete versie voor 2023 vind je hier.

Wil jij net zoals meer dan 8.000 andere Vlamingen beginnen investeren in kmo’s via de winwinlening? In 2021 alleen al is er voor 152 miljoen euro aan winwinleningen geïnvesteerd. Ook in 2022 zijn het rendement en de fiscale voordelen de moeite waard. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om te beleggen met winwinleningen.


Wat zijn de eigenschappen van de winwinlening?

Begin februari 2022 werden veranderingen doorgevoerd aan de voorwaarden van de winwinlening. Dat is een overheidsmaatregel om investeringen in lokale kmo’s fiscaal aantrekkelijker te maken. De voorwaarden hiervan worden jaarlijks herbekeken en al dan niet aangepast. 

Nu de minimale en maximale rentes werden verlaagd als deel van aanpassingen aan die voorwaarden, willen we nog eens goed samenvatten wat de pluspunten zijn van investeren via deze overheidsmaatregel.

De eigenschappen van de winwinlening zien er anno 2022 zo uit:

De winwinlening in een notendop


Ga zeker eens door onze blog over de aanpassingen van 2022 om te weten te komen hoe dat nu verschilt met vorig jaar. Daar wordt in detail uitgelegd wat er precies veranderde en welke impact je kan verwachten als investeerder.

Wat zijn de voordelen voor investeerders?

  • Aantrekkelijke rente 
  • Fiscale voordelen zoals belastingkrediet of waarborg bij faillissement
  • Flexibele looptijd
  • Lokale economie steunen

Waarom investeren in plaats van sparen?

Je centen brengen meer op dan dat je ze op je spaarboekje laat staan. Spaarcenten op de bank dalen tegenwoordig alleen maar in effectieve waarde aangezien de rente die je hier krijgt een stuk lager ligt dan de inflatie

Als je wil dat ze iets opbrengen, moet je er iets mee doen. En uiteraard is een van die investeringsvormen de winwinlening. Check onze blog over renderende investeringsmethodes voor meer info en investeringsvormen.

Wat is het rendement? 

Deze simulatie is op een looptijd van 5 jaar


Deze simulatie is op een looptijd van 5 jaar


In welke bedrijven kan ik investeren?

Via de winwinlening kan je investeren in alle kmo’s met een economische activiteit die in Vlaanderen gevestigd is, ook zelfstandigen en vrije beroepers.

Bij ons komen vooral bedrijven aankloppen die verder willen groeien. Het team uitbreiden, een nieuwe vestiging openen, een nieuw product op de markt brengen, het assortiment verbreden,... Noem maar op. We helpen ondernemingen uit alle type sectoren, denk aan horeca, IT, cosmetica,...

Om een beter beeld te schetsen, sommen we er een paar op die bij WinWinner de revue passeerden: Het Spelhuis, Izy Coffee, Slow Cabins, De Bierboer, Cyclo Studio, Choco Yoco,... Er zijn er natuurlijk nog veel meer, ontdek al onze succescases op deze pagina.

Waarom nu juist via WinWinner investeren in groeibedrijven? Dat leggen we je hier uit!


Wat en voor wie?

De winwinlening is door de Vlaamse overheid in het leven geroepen om Vlaamse particuliere investeerders aan te moedigen te investeren in lokale, kleine en middelgrote ondernemingen

De regeling is aantrekkelijk voor zowel de particuliere Vlaming als de kmo. Vrienden, familie, kennissen en andere geïnteresseerden brengen hun slapend spaargeld aan de hand van de winwinlening in actie en ondernemingen kunnen gemakkelijker financiering aantrekken uit hun omgeving.

De winwinlening mag gegeven worden door een Vlaamse particulier die geen echtgenoot of wettelijk samenwonende partner is van de kredietnemer. Daarnaast mag de kredietgever geen zaakvoerder, bestuurder, aandeelhouder (van 5% aandelen of meer) of werknemer zijn van de partij die de lening ontvangt.


Ontdek het hele hoe en wat op onze overzichtspagina over de winwinlening.

Meer informatie over de winwinlening vind je ook terug via de website van PMV.

Misschien interesseert dit je ook

April 2, 2024

Private debt: niet langer een blinde vlek

Lees artikel
February 5, 2024

De winwinlening in 2024

Lees artikel
December 26, 2023

Een achtergestelde lening van 5 jaar: een handige zet voor liquidatiereserves

Lees artikel