Gepubliceerd op
Sep 23, 2021
laatste update:
Feb 4, 2023

Tot €5 miljoen ophalen bij het publiek? Hierop moet je letten!

KMO's kunnen sinds kort tot 5 miljoen euro ophalen bij een publieke financieringscampagne. Maar er zijn een aantal belangrijke voorwaarden aan gekoppeld. Wat moet je zeker weten als ondernemer op zoek naar investeerders? We leggen het jou even in begrijpelijke taal uit!

Wat was de oude regeling?

Wanneer je als ondernemer meer dan €100.000 financiering wou ophalen en daarover wou communiceren naar het publiek via je website of social media, dan was je wettelijk verplicht om een prospectusdocument op te maken en te laten goedkeuren door de FSMA (Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). In dat uitgebreid en sterk gereglementeerd document staat alle informatie over de aangeboden aandelen of obligaties en de onderneming die ze uitgeeft. Op die manier wil de overheid investeerders op de hoogte brengen van de voorwaarden en de risico’s die horen bij het investeren in ondernemingen.

Ontdek hier de overheidsmaatregelen die je kunnen helpen bij de financiering van je onderneming.

Wat is er precies veranderd?

De nieuwe prospectuswetgeving wil ondernemingen, en in het bijzonder KMO’s, eenvoudiger en goedkoper toegang geven tot de kapitaalmarkt.

De regels rond de prospectus worden vereenvoudigd, de administratieve procedures worden gestroomlijnd en de toegangsdrempel om financiering op te halen wordt sterk verlaagd.

Max. op te halen bedrag wordt verhoogd van €100.000 naar €5.000.000

Voordien konden ondernemingen maximaal €100.000 ophalen bij het brede publiek zonder rekening te houden met zware administratieve verplichtingen. Daarom werd het maximaal op te halen bedrag bij verschillende financieringsplatformen ook steeds beperkt tot €100.000. Dit gaf ondernemingen toch al de mogelijkheden om een mooie eerste som op te halen om hun groei te financieren, maar zorgde evenwel voor moeilijkheden zodra er meer financiering nodig was.

Onder de nieuwe wetgeving kunnen ondernemingen (buiten de beurs om) tot €5 miljoen ophalen bij het publiek door aandelen of obligaties uit te geven zonder een door de FSMA goedgekeurd prospectus te moeten opstellen.

Verplichte informatienota bij financieringsronde onder €5 miljoen

Goed nieuws komt zelden alleen… Er gelden namelijk enkele bijkomende verplichtingen en beperkingen:

Wanneer je als ondernemer een publieke financieringsronde van € 5 miljoen of minder wil opstarten, zal je verplicht een informatienota moeten opstellen.

De inhoud van zo een informatienota is beperkter dan een prospectus, maar zal wel voldoende informatie moeten bieden voor potentiële investeerders. Deze informatienota zal ook moeten worden aangemeld bij de FSMA. De FSMA moet de informatienota niet vooraf goedkeuren, maar kan wel controles uitvoeren om na te gaan of de informatienota aan alle wettelijke vereisten voldoet. Het is dus een document dat met de nodige voorzichtigheid moet worden opgesteld.

Meer weten over het opstellen van de informatienota?
Bekijk hier de instructies van de FSMA.

De minimis-regeling: geen informatienota bij investeringen onder €5.000

Er geldt wel een uitzondering op deze meldingsplicht, de zogenaamde minimis-regeling.

Wil je minder dan €500.000 ophalen bij het publiek én is het maximale bedrag per investeerder beperkt tot €5.000, dan moet je dit niet melden aan de FSMA en moet je ook geen informatienota opstellen.

Wat betekent dit voor mijn financieringszoektocht?

Bepaal op voorhand heel grondig je financieringsbehoefte. Is deze beperkt? Dan kan het interessant zijn om meerdere investeerders aan te spreken voor kleine bedragen (tot €5.000 per investeerder). Zo vermijd je de opmaak van een informatienota en de bijhorende meldingsplicht.

Voorzie je een hogere financiering in de nabije toekomst of een hoger bedrag per investeerder? Zorg er dan voor dat alle benodigde documenten worden voorbereid door een expert. Neem beter geen onnodige risico’s, de sancties zijn immers niet min.

LET OP: De financieringsronde wordt bekeken over een periode van 12 maanden. 

Start je met een kleine ronde, met het oog op een vervolg binnen de 12 maanden, dan kan het nuttig zijn van bij het begin een informatienota op te maken.

De prospectuswetgeving is van toepassing op alle vormen van publieke communicatie in het kader van een financieringscampagne. Ook als je deze zelf wil opzetten via social media of een eigen website.
Lees hier de volledige wetgeving in het Belgisch Staatsblad of bekijk een overzicht van de versoepeling van de regels rond het ophalen van geld bij het publiek op de pagina van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Happy to help!

WinWinner hielp al heel wat ambitieuze ondernemingen aan groeifinanciering. Benieuwd hoe we ondernemers helpen? Lees onze succescases en ontdek alle inspirerende financieringsverhalen. Ben je op zoek naar meer informatie hoe je zo een informatienota moet opstellen? Neem contact op met info@winwinner.be of reageer onderaan deze blog en we helpen je graag verder.

Misschien interesseert dit je ook

April 2, 2024

Private debt: niet langer een blinde vlek

Lees artikel
February 5, 2024

De winwinlening in 2024

Lees artikel
December 26, 2023

Een achtergestelde lening van 5 jaar: een handige zet voor liquidatiereserves

Lees artikel