Gepubliceerd op
May 4, 2022
laatste update:
Feb 4, 2023

Wat is de financieringsmix en waarom is hij belangrijk voor jou als ondernemer?

Een veelgemaakte fout van beginnende ondernemers is dat ze inzetten op slechts één financieringskanaal. Door alles in te zetten op 1 kanaal maak je het jezelf moeilijk om een partij te vinden die wil meestappen in je verhaal. Vandaar: maak de juiste financieringsmix!

Financieringsmix: what’s in a word

De financieringsmix is de combinatie van de verschillende kanalen van financiering die je gebruikt om je onderneming van kapitaal te voorzien.

Hoe maak je de perfecte financieringsmix voor jou?

De juiste mix maken is cruciaal. Het maken van een goede mix begint bij weten welke kanalen er bestaan. Enkele voorbeelden van mogelijke kanalen zijn:

Om te weten welke kanalen voor jou interessant zijn is het belangrijk om van elk kanaal een idee te hebben hoe ze werken.

Laat je daarvoor bijstaan door gespecialiseerde instellingen, die kunnen je de weg wijzen in één of meerdere kanalen.

Wanneer je weet hoe de verschillende kanalen werken, kan je de kanalen die voor jou geschikt zijn naast elkaar leggen en je financieringsnood opsplitsen.

Een financieringsnood van 100.000 Euro kan bijvoorbeeld als volgt opgesplitst worden:

Het voordeel van deze mix is dat de 40.000 Euro winwinlening door de bank als quasi eigen vermogen wordt gezien. Het wordt dan veel makkelijker nog een lening van 50.000 Euro aan te gaan.

Zoek je bovenop geld ook expertise en een netwerk? Dan is de tax-shelter voor starters zeker het bekijken waard. Een business angel brengt niet alleen cash maar kan ook een meerwaarde betekenen binnen de onderneming. Winwinner kan jou ook hierbij helpen.

Waarom een financieringsmix?

Wanneer je succes boekt bij één financieringskanaal, kan je dit gebruiken als hefboom bij een ander. Een succesvolle investeringsronde bij Winwinner kan bijvoorbeeld een lening bij de bank vergemakkelijken en zorgen voor een sterkere onderhandelingspositie.

Misschien interesseert dit je ook

April 2, 2024

Private debt: niet langer een blinde vlek

Lees artikel
February 5, 2024

De winwinlening in 2024

Lees artikel
December 26, 2023

Een achtergestelde lening van 5 jaar: een handige zet voor liquidatiereserves

Lees artikel