Gepubliceerd op
Sep 23, 2021
laatste update:
Feb 4, 2023

Hoe trek je investeerders aan?

Je hebt een idee en je gelooft dat het kans op slagen heeft, maar je hebt financiering nodig. Voldoende geld voor jouw onderneming vinden is niet altijd even gemakkelijk, daarom is het belangrijk dat je even stil staat bij jouw doelpubliek binnen de investeerders. Welke investeerders worden door jouw onderneming aangesproken  en hoe kan je ze overtuigen van jouw idee?

Om jou hierbij te helpen, kan het nuttig zijn om eens van perspectief te wisselenen het langs de kant van de investeerder te bekijken. Wat zoekt eeninvesteerder in een onderneming? Waarom kiest hij/zij om te investeren in eenonderneming?

Kijkend vanuit deze optiek heeft WinWinner een aantal kenmerken verzameld die investeerders in een onderneming zoeken.

Elke week zullen we hier een aantal tips posten om investeerders aan te trekken, vandaag beginnen we met de eerste twee tips:

Tip #1: Passie

Passion is contagious

Investeerders zullen enkel aangetrokken worden tot jouw idee als ze jouw passie ervoor voelen. Passie spreekt over doorzettingsvermogen, volharding en geloof in jezelf en jouw onderneming. Breng dit over naar investeerders want ze investeren niet enkel in jouw idee, maar ook in jou.

Tip #2: Idee

Jouw idee moet een behoefte bevredigen, een antwoord op een vraag bieden. 

Als je investeerders aanspreekt, vertel hen over het probleem dat je wilt oplossen of wat je wenst te veranderen met jouw onderneming. Enkel vertellen dat je een ‘leuk en uniek idee’ hebt zal de investeerders niet over de streep trekken. Tonen dat je jouw markt kent en een duidelijk doel voor ogen hebt, zal daarentegen de investeerders overtuigen.

Tip #3: Team

Business modellenen strategieën kunnen veranderen, maar een investeerder moet weten dat het team alles in huis heeft om te slagen.

Stel duidelijk jouw team voor, benadruk hun talenten en kennis. Uiteindelijk investeert men in het team dat achter het idee zit. Een onderneming staat of valt met het juiste team en dat beseft de investeerder maar al te goed.

Tip #4: Kennis en ervaring

Je moet jouw product door en door kennen.

Investeerders zoeken naar ervaren ondernemers die alles van hun markt afweten en die ook bewust zijn van demogelijke risico’s.

Jouw kennis en ervaring moeten aan de investeerders het nodige geloof en vertrouwen in de onderneming bieden.

Tip #5: Businessplan

Wil je investeerders binnen halen? Maak dan een sterk businessplan op. Hoe je een goed businessplan maakt lees je hier.

Jouw ‘uniek idee’ moet ook rendabel zijn, de investeerder wil weten waaraan je het kapitaal zal besteden en hoe je van plan bent winst te genereren.

Wees eerlijk en realistisch bij het opstellen van jouw businessplan. Doe aan marktonderzoek: bevraag jouw doelpubliek en kijk waar mogelijke kansen of uitdagingen zich bevinden. Analyseer jouw concurrenten en bepaal jouw plek als onderneming op de markt.

De investeerder wil zien dat jij een echte kenner bent van de markt.

Zin om jouw onderneming met de rest van de wereld te delen? Schrijf je dan hier in voor een gratis screening van jouw onderneming.

Misschien interesseert dit je ook

April 2, 2024

Private debt: niet langer een blinde vlek

Lees artikel
February 5, 2024

De winwinlening in 2024

Lees artikel
December 26, 2023

Een achtergestelde lening van 5 jaar: een handige zet voor liquidatiereserves

Lees artikel